FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Civilna nuklearna energija: Francuska voljna pomoći Indiji

PARIZ, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Francuska je voljna pomoći Indijida izradi civilni nuklearni program, u okviru ugovora koji bi jamčionjegovu primjenu u mirovne svrhe, izjavili su u ponedjeljak u Parizufrancuski predsjednik Jacques Chirac i indijski premijer ManmohanSingh.
PARIZ, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Francuska je voljna pomoći Indiji da izradi civilni nuklearni program, u okviru ugovora koji bi jamčio njegovu primjenu u mirovne svrhe, izjavili su u ponedjeljak u Parizu francuski predsjednik Jacques Chirac i indijski premijer Manmohan Singh.

"Francuska priznaje potrebu pune međunarodne suradnje s Indijom na području civilne nuklearne energije i u tom će smislu djelovati surađujući s drugim zemljama i sa skupinom dobavljača nuklearnih materijala", rekli su Chirac i Singh u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon razgovora u Elizejskoj palači.

"Francuska se raduje zbog čvrstog obećanja koje je dala Indija da će sprječavati proliferaciju oružja za masovno uništavanje, kao i zbog odluka koje je donijela u tu svrhu", dodali su.

Indija, priznata nuklearna sila od 1998., nije ratificirala Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (TNP), zbog čega joj nije dopuštena pomoć zemalja članica Skupine dobavljača nuklearnih materijala u kojoj je Francuska.

Na zahtjev New Delhija, američki predsjednik George W. Bush je u srpnju zatražio da Kongres ukine sankcije protiv Indije kako bi omogućio suradnju na tom polju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙