FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki državljanin osumnjičen za špijunažu iz Kine vraćen u SAD

PEKING, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Američki državljanin,oslobođen u Kini nakon što je tamo u pritvoru proveo stotinu dana zbogsumnje da je špijun, izjavio je u ponedjeljak kako je do njegovapuštanja na slobodu vjerojatno došlo zbog planiranog posjeta kineskogpredsjednika Hu Jintaoa Sjedinjenim Državama.
PEKING, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Američki državljanin, oslobođen u Kini nakon što je tamo u pritvoru proveo stotinu dana zbog sumnje da je špijun, izjavio je u ponedjeljak kako je do njegova puštanja na slobodu vjerojatno došlo zbog planiranog posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaoa Sjedinjenim Državama.

Xie Chunren (56), američki državljanin podrijetlom iz Kine, uhićen je 31. svibnja dok je bio na medenom mjesecu u pokrajini Sečuan. Policija mu je rekla da je osumnjičen za sudjelovanje u aktivnostima koje mogu naštetiti nacionalnoj sigurnosti, što je on opovrgnuo. Njegova kineska supruga nije uhićena.

Xie je pušten na slobodu 4. rujna, dan prije nego je kineski predsjednik Hu Jintao otputovao na turneju po Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Državama.

Xie se u petak vratio u Ameriku i tom prilikom izjavio kako bi u pritvoru sigurno proveo još neko vrijeme da Hu nije išao u posjet SAD-u.

"Sretan sam. Predsjednik Hu Jintao je išao u posjet SAD-u i mislim da je to bilo savršeno vrijeme za mene. Inače bi vjerojatno ostao u pritvoru šest mjeseci, koliko su me maksimalno imali pravo zadržati bez optužnice", kazao je Xie.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙