FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posljednji izraelski vojnik napustio Gazu nakon 38 godina okupacije

MORAG, 12. rujna 2005. (Hina/AP) - Nekoliko tisuća oduševljenihPalestinaca pohrlilo je u ponedjeljak rano ujutro u napuštena židovskanaselja pojasa Gaze, podmećući u neke sinagoge vatru i pucajući uzrak, nakon što je i posljednji izraelski vojnik napustio to područjekoje se nalazilo pod izraelskom okupacijom posljednjih 38 godina.
MORAG, 12. rujna 2005. (Hina/AP) - Nekoliko tisuća oduševljenih Palestinaca pohrlilo je u ponedjeljak rano ujutro u napuštena židovska naselja pojasa Gaze, podmećući u neke sinagoge vatru i pucajući u zrak, nakon što je i posljednji izraelski vojnik napustio to područje koje se nalazilo pod izraelskom okupacijom posljednjih 38 godina.

Palestinski policajci uglavnom su bespomoćno stajali gledajući skupine naoružanih muškaraca, koji su isticali zastave palestinskih militantnih skupina, kako uništavaju ono što je ostalo u napuštenim naseljima.

Prvobitni planovi palestinske policije da onemoguće ulazak Palestinaca u naselja, barem u prvih nekoliko sati, propali su, pokazujući njihovu nemoć pred naoružanom masom. Promatrači izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti nastanka još većeg kaosa nakon izraelskog povlačenja.

Nebo nad pojasom Gaze rano jutros bilo je narančasto zbog zapaljenih kresova, a na ulicama su bile i Palestinke sa svojom djecom izvikujući "Bog je velik".

Nakon prolaska posljednjih izraelskih vojnika preko graničnog prijelaza Kissufim i njihova ulaska u Izrael, izraelski zapovjednik za područje Gaze general Aviv Kochavi odvezao se posljednji, kako je i predviđeno. "Naša je misija završena i jedno je razdoblje okončano", rekao je novinarima general Kochavi nakon ulaska na izraelski teritorij.

Izraelsko povlačenje iz okupiranih područja prvi put znači da nad tim područjem odsada kontrolu imaju Palestinci, a Gaza je pokusno područje koje će pokazati njihovu zrelost u pogledu uspostavljanja vlastite samostalne države. Palestinci se nadaju da će ona nastati na području pojasa Gaze, Zapadne obale i istočnog Jeruzalema, područjima što ih je 1967. okupirao Izrael, no strahuju da će Izraelci praviti probleme kada je riječ o predaji Zapadne obale, a posebno istočnog Jeruzalema. Usto, Palestinci smatraju da izraelska okupacija Gaze još nije gotova, jer ostaje pitanje kontrole nad granicama i nad zračnim prostorom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙