FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlamentarni izbori u Norveškoj: Manji porezi ili još socijalnija država

ZAGREB/OSLO, 11. rujna 2005. (Hina) - Norvežani su u pojedinim izbornimjedinicima već u nedjelju počeli glasovati uoči parlamentarnih izborau ponedjeljak na kojima će birati između većeg izdvajanja za socijalnudržavu što zagovara ljevica i novih smanjenja poreza koje obećajevladajuća koalicija.
ZAGREB/OSLO, 11. rujna 2005. (Hina) - Norvežani su u pojedinim izbornim jedinicima već u nedjelju počeli glasovati uoči parlamentarnih izbora u ponedjeljak na kojima će birati između većeg izdvajanja za socijalnu državu što zagovara ljevica i novih smanjenja poreza koje obećaje vladajuća koalicija.

Iz praktičnih razloga u pojednim izbornim jedinicama glasovanje je omogućeno u nedjelju u toj bogatskoj skandinavskoj zemlji od 3,4 milijuna stanovnika koju Ujedinjeni narodi već pet godina drže kutkom gdje se najbolje živi na svijetu.

Birači bogate kraljevine, treće u svijetu izvoznice nafte, biraju 169 parlamentarnih zastupnika i ishod je dosta neizvjestan, pokazuju dvije predizborne ankete.

Prema jednoj slabašnu prednost ima "crveno-zeleni" savez predvođen Strankom laburista. Druga predviđa vodstvo trostranačke konzervativne koalicije koja bi trebala ostati na vlasti i nakon izbora iako joj je popularnost opala proteklog tjedna.

Premijer Kjell Magne Bondevik, 58-godišnji luteranski svećenik na vlasti od 2001., obećaje da će njegova vlada nastaviti smanjivati poreze i modernizirati socijalnu državu.

Oporbi predbacuje da će, u slučaju pobjede, previše naftnog bogatstva trošiti na socijalne povlastice u toj inače najvelikodušnijoj zemlji na svijetu.

Za ilustraciju, podsjeća Reuters, dovoljno je znati da parovi koji čekaju prvo dijete dobivaju besplatnu opremu, a osobe koje hrču mogu računati na besplatnu operaciju koja će ih riješiti neugodnosti.

"Kad sve ide dobro, čemu mijenjati", poručio je premijer Bondevik.

No laburisti optužuju premijera da reže poreze bogatima u zemlji koja se ponosi svojom nordijskom tradicijom države jednakosti.

"Treba li nastaviti smanjivati poreze ili bismo taj novac trebali utrošiti za rast zapošljavanja, brigu o starijim osobama i za obrazovanje", inzistirao je njegov protivnik, 46-godišnji ekonomist Jens Stoltenberg, čelnik laburista.

U Norveškoj nezaposlenost iznosi 3,7 posto radno sposobnog stanovništva.

Nakon televizijskih debata većina komentatora ocijenila je da je Stoltenberg, koji je bio premijer 2000.-01., i želi stvoriti koalicijsku vladu s oporbenim socijalistima i strankama centra, bio uvjerljiviji.

Bondevik je isticao dobre gospodarske pokazatelje, rast od oko 4 posto 2005., godišnju inflacija od 1,2 posto te malu nezaposlenost. Norveška svojim naftnim bogatstvom čuva gotovinu za buduće generacije pa tako ima fond od 190 milijardi dolara ili oko 41.000 dolara za svakog Norvežanina.

Agencija France presse podsjeća da će definitivan rezultat ovisiti i o dvjema minijaturnim strankama, Crvenom izbornom savezu (RV, krajnja ljevica) i Primorskoj stranci koja brani interese lova na kitove.

Izbori bi mogli umnogome ovisiti i o sposobnosti male Liberalne stranke da se uzdigne iznad četiri posto glasova i time osigura veći broj zastupničkih mjesta i pretegne udesno.

Konačno, važna je i uloga Stranke napretka (FrP, krajnja desnica) neformalne dosadašnje vladine saveznice koja je više puta isticala da će podržati vladajuće ako se povuče Bondevik, koji nije FrP-u obećao mjesto u "velikoj" vladi desnog centra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙