FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srednjoeuropski predsjednici prihvatili poziv na summit u Zagrebu

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Poziv za sudjelovanje na dvanaestom poredu godišnjem Summitu srednjoeuropskih predsjednika, koji će seodržati u zagrebačkom hotelu Westin od 13. do 15. listopada,prihvatili su svi pozvani šefovi država, rečeno je u petak u Ureduhrvatskog predsjednika.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Poziv za sudjelovanje na dvanaestom po redu godišnjem Summitu srednjoeuropskih predsjednika, koji će se održati u zagrebačkom hotelu Westin od 13. do 15. listopada, prihvatili su svi pozvani šefovi država, rečeno je u petak u Uredu hrvatskog predsjednika.

Summit, koji se ove godine po prvi put održava u Hrvatskoj, okupit će predsjednike 17 zemalja srednje Europe (Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Njemačka, Poljska, Rumunjska, SiCG, Slovačka, Slovenija, Ukrajina). Očekuje se i dolazak nekoliko stotina članova izaslanstava.

Predviđeno je da se u okviru tog tradicionalnog okupljanja predsjednika država članica EU-a, država kandidata, potencijalnih kandidata i europskog susjedstva, raspravi kako će završiti proces europskog ujedinjavanja te kakav je gospodarsko-socijalni model primjeren ujedinjenoj Europi.

Na marginama summita održat će se i niz bilateralnih susreta.

Uz Zagrebački summit iz 2000. godine, ovogodišnji Summit srednjoeuropskih predsjednika bit će najveće okupljanje šefova država u Hrvatskoj do sada, a to je i prilika za isticanje hrvatskih europskih i regionalnih interesa.

Prvi srednjoeuropski summit održan je 1994. godine u Češkoj. Na sastanku su bila sedmorica predsjednika (Češke, Mađarske, Austrije, Njemačke, Poljske, Slovenije i Slovačke), a ostale su upamćene riječi domaćina Vaclava Havela: "Predsjednici su u drugačijoj poziciji nego vlade. Vlade se svakodnevno moraju baviti bezbrojnim specifičnim političkim, ekonomskim i ostalim pitanjima. Ustavni položaj predsjednika je drugačiji i omogućava im da određene zadaće sagledavaju dugoročnije i iz drugačije perspektive. Čini mi se da je jedna od tih predsjedničkih zadaća, iako ne i jedina, stvoriti povoljnu međunarodnu klimu u kojoj vlade mogu bolje djelovati".

Predsjednik Italije na summitu se prvi puta pojavio 1995., Ukrajine 1996., a predsjednici Rumunjske i Bugarske 1998. Hrvatska se kao 12. zemlja uključila na susrete srednjoeuropskih predsjednika 2000. godine u Mađarskoj. Predstavljao ju je predsjednik Stjepan Mesić, tada svega dva mjeseca na funkciji.

Iako je još uključenjem Rumunjske i Bugarske skup prestao odgovarati geografskim granicama srednje Europe i sada obuhvaća trećinu kontinenta, summit je zadržao službeni naziv pod kojim je i krenuo, a i karakter mu je znatno formalniji nego što je bio u prvim godinama.

Prošlogodišnji summit održan je u poznatom rumunjskom ljetovalištu Mamaia na Crnom moru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙