FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završili razgovori o iračkom ustavu, počinje tiskanje

BAGDAD, 6. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Razgovori iračkih čelnika otekstu nacrta ustava završili su bez donošenja amandmana i tiskanje ćepočeti u četvrtak, izjavio je u utorak viši član parlamenta Bahaa alAraji.
BAGDAD, 6. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Razgovori iračkih čelnika o tekstu nacrta ustava završili su bez donošenja amandmana i tiskanje će početi u četvrtak, izjavio je u utorak viši član parlamenta Bahaa al Araji.

"Razgovori su završili. Nismo postigli dogovor o promjenama nacrta. Tekst ustava bit će tiskan kakav je pročitan prošli tjedan u Nacionalnoj skupštini", kazao je al Araji. "Nema promjena", dodao je.

Bit će tiskano pet milijuna kopija počevši od četvrtka, kazao je on.

Očekivalo se da će nacrt ustava koji je, unatoč protivljenju nekih sunitskih političara, usvojen 28. kolovoza u parlamentu u kojem dominiraju šijiti i Kurdi, ići odmah na tiskanje prošli tjedan kako bi mogao početi cirkulirati među biračima.

Međutim, neslužbeni razgovori između nekih stranaka koje su sunite pokušale umiriti s manjim promjenama zadržale su tiskanje. Neki su sunitski čelnici izjavili da će voditi kampanju za odbacivanje ustava ako u njemu ne bude amandmana.

Ako dvije trećine birača u tri od 18 iračkih pokrajina bude glasovalo protiv ustava, na njega će biti stavljen veto i pisanje nacrta počet će ponovno pod novom privremenom skupštinom koja će biti izabrana u prosincu. Ako nacrt ustava bude odobren parlament izabran u prosincu će služiti puni mandat.

Sunite zabrinjavaju kurdski i šijitski prijedlozi za decentralicijom vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙