FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klaus za primanje Hrvatske u EU

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Odluka o prihvaćanju Hrvatske uEuropsku uniju (EU) politička je odluka i Hrvatska, čije članstvoslužbeni Prag podupire, ne smije biti žrtva neuspjelih referenduma oeuropskom ustavu, rekao je u utorak predsjednik Češke Republike VaclavKlaus.
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Odluka o prihvaćanju Hrvatske u Europsku uniju (EU) politička je odluka i Hrvatska, čije članstvo službeni Prag podupire, ne smije biti žrtva neuspjelih referenduma o europskom ustavu, rekao je u utorak predsjednik Češke Republike Vaclav Klaus.

"Odluka o prihvaćanju Hrvatske u Europsku uniju nije ništa drugo nego politička odluka", rekao je Klaus na konferenciji za novinare održanoj s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

Pristup EU vrlo je složen proces koji se ne bi smio blokirati jednim uvjetom, rekao je češki gost nakon razgovora s domaćinom prvoga dana službenog posjeta.

Govoreći o konkretnom uvjetu - izručenju odbjegloga hrvatskoga generala Ante Gotovine Haškome sudu, Mesić je ponovio argumente službenoga Zagreba da taj jedini preostali uvjet ne može ispuniti jer je bjegunac vlastima nedostupan. Ni Klaus nema nikakvih obavještajnih podataka o bjegunčevu boravištu i drži da to ne bi smjela biti zapreka otvaranju pregovora.

"Moramo notirati da niti jedna članica nije primljena u EU nakon što je ispunila baš sve uvjete koji su joj bili postavljeni", rekao je.

Klaus je podsjetio da se EU danas nalazi na križanju, da se bavi pitanjem produbljivanja svojih institucija i pitanjem nastavka proširenja te na neuspjeh referenduma o Europskom ustavu u Nizozemskoj i Francuskoj, što je u dijelu EU protumačeno kao zamor od proširenja.

"Ne želim da Hrvatska bude žrtva neuspjeha tih referenduma", rekao je Klaus.

U odgovoru na pitanje novinara, češki je predsjednik odbacio njemu često pripisivanu naljepnicu da je euroskeptik.

"Eurooptimist" sam, kazao je i dodao: "Imam vjeru u EU ali ne i u svaki oblik institucionalnog uređenja".

Ne navodeći pojedinosti o tome kakve institucionalne promjene zagovara, Klaus je za tim argumentom posegnuo i odgovarajući na pitanje da objasni svoju inicijativu za preimenovanje EU u Organizaciju Europskih Država.

"OED, to je samo vidljivi vršak ledenjaka, u taj vrh ledenjaka Titanic nikad neće udariti", rekao je objasnivši da se polemika treba voditi o institucionalnom poretku u EU.

S godinu i tri mjeseca članstva u EU, Češka podupire nastavak širenja EU i spremna je Hrvatskoj ponuditi iskustvo u teškim pregovorima, dodao je Klaus i zaključio: "Uvjeren sam da bi Hrvatska u dogledno vrijeme svakako trebala postati članica EU".

Dvije su strane razgovarale o potrebama jačanja međusobnih odnosa u svim poljima, napose u gospodarstvu a dobre pretpostavke za to ostvarene su i zahvaljujući danas dobroj prometnoj povezanosti dviju zemalja, ocijenio je Mesić.

"Želimo da Rijeka (luka) još više bude prisutna u privredi Češke i da se i ona pretvori u češku izvoznu luku", rekao je hrvatski predsjednik.

Češka, čija je sudbina s Hrvatskom bila blisko povezana kroz tri stoljeća "povijesne srednjoeuropske integracije", kako je rekao Mesić, za Hrvatsku je "primjer uspješne tranzicije, privlačenja investicija i gospodarskog rasta".

Dvije su zemlje od danas bogatije za dva sporazuma o suradnji jer su nakon razgovora Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitaka i Jiri Vačkar, zamjenik ministra za regionalni razvoj Češke Republike potpisali Ugovor o turističkoj suradnji.

Hrvatsku godišnje posjeti oko milijun čeških turista.

Memorandum o gospodarskoj suradnji potpisali su Vladimir Vranković, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva i Martin Tlapa, zamjenik ministra trgovine i industrije ČR.

Češki predsjednik nastavio je posjet radnim ručkom s premijerom Ivom Sanaderom, a očekuje ga i susret sa zagrebačkim gradonačelnikom te otvorenje izložbe Češka novinska fotografija u Galeriji Badrov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙