FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Iraku poginula četiri iračka vojnika i troje civila, Amerikanci predali vojnu bazu u Najafu Iračanima

BAGDAD, 6. rujna 2005. (Hina/dpa) - Četiri iračka vojnika ubijenasu, a pet ih je ozlijeđeno u utorak kada je njihov automobil naletiona bombu na cesti blizu Khalidiye, zapadno od Bagdada, izvijestila jepolicija, a američka vojska u utorak je predala svoju dosadašnju bazuu Najafu Iračanima, dajući im potpunu kontrolu nad gradom.
BAGDAD, 6. rujna 2005. (Hina/dpa) - Četiri iračka vojnika ubijena su, a pet ih je ozlijeđeno u utorak kada je njihov automobil naletio na bombu na cesti blizu Khalidiye, zapadno od Bagdada, izvijestila je policija, a američka vojska u utorak je predala svoju dosadašnju bazu u Najafu Iračanima, dajući im potpunu kontrolu nad gradom.

Glasnogovornik Ahmed Salah rekao je kako je do incidenta došlo nakon sukoba s pobunjenicima koji su trajali oko sat vremena, u kojima je poginulo i troje civila. Američki su vojnici opkolili grad, zabranivši ulazak i izlazak iz njega, nakon čega su uhitili 13 sumnjivih osoba.

U pograničnom gradu Qiam, u zapadnom Iraku, nakon naleta na bombu na cesti razneseno je američko terensko vozilo, pri čemu je ozlijeđeno šest američkih vojnika.

U sjevernom iračkom gradu Mosulu pobunjenici su ubili dvojicu kurdskih boraca - pešmerga, bliskih stranci iračkog predsjednika Talabanija, a iračka je vojska zatočila 13 Iračana, za koje sumnja da su pripadnici Vojske Ansar al-Sunna, izvijestili su u utorak policijski i vojni izvori.

Agencije javljaju kako je američka vojska u utorak predala svoju bazu u Najafu Iračanima, dajući im na taj način potpunu kontrolu nad gradom, što je prvi korak u prijenosu ovlasti kada je riječ o sigurnosti diljem zemlje, čiji je konačni cilj odlazak multinacionalnih snaga iz Iraka.

Prije ceremonije predaje baze, irački vojnici, svi šijiti, izvikivali su "Živio Sistani" i "Sadam je kukavica". Američke su se snage premjestile u drugu bazu izvan grada kako bi i dalje mogle pomagati u većim sigurnosnim krizama.

Najsvetiji irački grad za šijitske muslimane, Najaf, smješten 100 km južno od Bagdada bio je poprište silovitih sukoba između američkih vojnih snaga i militanata radikalnog šijitskog klerika Muqtade al-Sadra tijekom prošle godine.

Sukobi su završili primirjem kojemu je pridonijelo posredovanje šijitskih klerika. Oni imaju velik utjecaj na sadašnju iračku vladu u kojoj dominiraju šijiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙