FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pritvorena četvorica časnika zbog ubojstva Haririja

BEJRUT, 3. rujna 2005. (Hina/AFP) - Libanonski istražni sudac Elias Eidu subotu je izdao nalog za pritvaranje četvorice libanonskih visokihčasnika, prosirijski usmjerenih, zbog sudjelovanja u ubojstvu bivšeglibanonskog premijera Rafika Haririja, objavila je tamošnja agencijaANL.
BEJRUT, 3. rujna 2005. (Hina/AFP) - Libanonski istražni sudac Elias Eid u subotu je izdao nalog za pritvaranje četvorice libanonskih visokih časnika, prosirijski usmjerenih, zbog sudjelovanja u ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, objavila je tamošnja agencija ANL.

Njih četvoricu tereti se po četirima točkama optužnice, među kojima su neke kažnjive i smrtnom kaznom. Riječ je o umorstvu s predumišljajem, pokušaju umorstva s predumišljajem, izvođenju terorističkih djela i posjedovanju oružja i eksploziva, doznaje se iz sudskih izvora.

Sudac Eid odluku o pritvaranju donio je nakon saslušanja četvorice osumnjičenika, koje mu je preporučilo Istražno povjerenstvo UN, koje ih je ispitalo u veljači.

Riječ je o sadašnjem zapovjedniku libanonske predsjedničke garde generalu Mustafi Handanu, nekadašnjem načelniku Opće sigurnosti generalu Jamilu Sayedu, bivšem ravnatelju Snaga unutarnje sigurnosti generalu Aliju al-Hadžu i bivšem ravnatelju Vojne obavjetajne službe generalu Raymondu Azaru.

Istražno povjerenstvo UN predvodi njemački sudac Detlev Mehlis, kojeg je Sirija u subotu pozvala u posjet Damasku.

"Sirija je uputila poziv Detlevu Mehlisu za posjet u utorak ili srijedu", rekao je sirijski veleposlanik pri UN u SAD Fayssal Mekdad, a prenijela sirijska agencija SANA.

UN su se požalili da Sirija ne surađuje u potpunosti s istragom oko Haririjeva ubojstva, iako se Damask obvezao na punu suradnju.

Jedan sirijski izvor rekao je kako je Mehlis predložio 12. rujna za dan posjeta i da se konačni nadnevak još treba dogovoriti. Dužnosnici UN zasad su odbili komentirati tu vijest, napomenuvši da još nije jasno s kim će se Mehlis sastati u Damasku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙