FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina obilježava 40 godina "autonomije" Tibeta

PEKING, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Kina je u četvrtak obilježila40. godišnjicu "autonomije" Tibeta obećavajući da će obnovitigospodarstvo tog zaostalog himalajskog područja, ali i zadržati vlastnad njime.
PEKING, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Kina je u četvrtak obilježila 40. godišnjicu "autonomije" Tibeta obećavajući da će obnoviti gospodarstvo tog zaostalog himalajskog područja, ali i zadržati vlast nad njime.

Kritičari upozoravaju da u Tibetu ne postoji istinska autonomija, a budističke redovnike i redovnice odane protjeranom Dalaj-lami i dalje se zatvara i često muči.

Kina, međutim, brani svoju vladavinu, tvrdeći da se život tamošnjim stanovnicima u mnogočemu poboljšao nakon neuspjele pobune nakon koje je Dalaj-lama pobjegao u egzil u Indiju 1959. godine.

"Samo pod vodstvom Komunističke partije... Tibet danas može prosperirati i napredovati", navodi se u uvodniku stranačkog lista People's Daily.

Kao primjer navodi se da je BDP na Tibetu 2004. porastao na 21.154 milijardi juana (2,6 milijardi dolara) u odnosu na 327 milijuna juana 1965. godine.

Kineska banka za razvoj najavila je da će osigurati šest milijardi juana u zajmovima za obnovu infrastrukture i ključnih industrija na Tibetu od 2006. do 2010. godine. Također, prema pisanju kineskih medija, svaki tamošnji stočar dobit će solarnu ploču.

Golemo, rijetko naseljeno područje poznato kao "krov svijeta" proglašeno je 1965. autonomnom regijom. Peking je tu gestu učinio i drugim područjima s velikim manjinskim zajednicama kako bi im dao veća prava.

Na svečano obilježavanje obljetnice kineska središnja vlada poslala je u Lhasu izaslanstvo predvođeno Jia Qinglinom, četvrtim čovjekom Komunističke partije.

Ceremoniju podizanja zastave na trgu ispred palače Potala, bivšeg doma Dalaj-lame, pratilo je oko 23.000 ljudi. Organiziran je također vojni mimohod te nastup 6.000 Tibetanaca u narodnim nošnjama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙