FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo fra Josip Ante Soldo

SINJ, 1. rujna 2005. (Hina) - U Sinju je danas u 83. godini preminuopovjesničar fra Josip Ante Soldo, dugogodišnji profesor nafranjevačkoj Klasičnoj gimnaziji, osnivač i dugogodišnji predsjedniksinjskoga ogranka Matice hrvatske, muzikolog, povjesničar i autormnogih knjiga, posebno iz povijesti Sinja i Cetinske krajine.
SINJ, 1. rujna 2005. (Hina) - U Sinju je danas u 83. godini preminuo povjesničar fra Josip Ante Soldo, dugogodišnji profesor na franjevačkoj Klasičnoj gimnaziji, osnivač i dugogodišnji predsjednik sinjskoga ogranka Matice hrvatske, muzikolog, povjesničar i autor mnogih knjiga, posebno iz povijesti Sinja i Cetinske krajine.

Rođen je u Splitu 1922., a kao mladi svećenik prije odlaska na studij u Zagreb, gdje je diplomirao povijest, radio je nekoliko godina kao predavač na franjevačkoj Klasičnoj gimnaziji. Nakon završenoga studija vraća se u Sinj, gdje radi kao profesor na gimnaziji. Bio je jedno vrijeme kustos i upravitelj muzeja franjevačkog samostana. Iskazao se i kao nadareni glazbenik - lirski tenor, pa je 1971. nastupio u Papandopulovoj "Muci po Mateju" na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Objavio je knjige "Pregled povijesti hrvatske crkve" (1975.), "Makarski ljetopisci 17. i 18. stoljeća" (1993.), "Sinjska krajina u 17. i 18. stoljeću" (1995.) i t.d.

Pokop fra Josipa bit će sutra na sinjskom groblju Svetoga Frane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙