FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sunitski političari pozvali sunitske Iračane da na sporove oko ustava reagiraju mirno

BAGDAD, 27. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Irački sunitski političari sučlanove svoje zajednice u subotu upozorili da ne pribjegnu nasilju akose njihovi zahtjevi za donošenjem amandmana na ustav ne ispune ipozvali ih da na referendumu glasuju protiv nacrta ustava.
BAGDAD, 27. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Irački sunitski političari su članove svoje zajednice u subotu upozorili da ne pribjegnu nasilju ako se njihovi zahtjevi za donošenjem amandmana na ustav ne ispune i pozvali ih da na referendumu glasuju protiv nacrta ustava.

Poziv sunitskih političara upućen je u trenutku dok raste strah od pobune ukoliko šijiti i Kurdi, koji dominiraju parlamentom, odbace zahtjeve sunita za amandmanima na članke predloženog iračkog ustava koji se odnose na federalizam, stranku Baath Sadama Huseina i arapski identitet Iraka.

Suniti, koji predstavljaju jezgru protuameričkog ustanka, bojkotirali su iračke izbore 30. siječnja nakon poziva pobunjenika i tvrdolinijaških klerika da na njih ne izađu. Uslijed bojkota je ta nekada dominantna zajednica dobila tek mali broj mjesta u parlamentu te je tako smanjen i njen utjecaj u političkim aktivnostima oko novog ustava.

Sada sunitske vjerske i političke skupine pozivaju tu zajednicu da se masovno registrira i glasuje na referendumu 15. listopada o ustavu. Militantne skupine upozoravaju ljude da ne glasuju na referendumu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙