FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pitomača: Umro Mirko Lauš, osnivač i voditelj kinokluba "Slavica"

ZAGREB, 27. kolovoza 2005. (Hina) - Nakon teške bolesti, u 79. godiniumro je Mirko Lauš, osnivač i tridesetogodišnji voditelj pitomačkogaKinokluba "Slavica", izvijestio je danas Hrvatski filmski savez,napominjući kako je hrvatski amaterski film ostao bez jednog odnajvećih i najzaslužnijih entuzijasta.
ZAGREB, 27. kolovoza 2005. (Hina) - Nakon teške bolesti, u 79. godini umro je Mirko Lauš, osnivač i tridesetogodišnji voditelj pitomačkoga Kinokluba "Slavica", izvijestio je danas Hrvatski filmski savez, napominjući kako je hrvatski amaterski film ostao bez jednog od najvećih i najzaslužnijih entuzijasta.

Rođen u podravskome selu Virju 1926., Mirko Lauš se, radeći kao učitelj, posvetio podravskoj djeci, ulijevajući im i kroz slobodne aktivnosti ljubav za umjetnost, osobito film. Sklonost prema fotografiji potaknula ga je da godine 1955. u pitomačkoj osnovnoj školi osnuje jednu od prvih školskih fotosekcija u Hrvatskoj, iz koje je 1957. nastao kinoklub, od 1964. poznat kao KK "Slavica".

Njegovi su učenici u Klubu snimili nekoliko stotina dokumentarnih, igranih i animiranih filmova, od kojih su mnogi antologijski primjeri dječjeg amaterskog stvaralaštva. Na festivalima i revijama u zemlji i inozemstvu osvojili su više od 300 nagrada i priznanja.

Mirko Lauš svoja je pedagoška iskustva i filmska znanja nesebično prenosio drugima pišući u stručnim i dječjim časopisima, vodeći filmske radionice i predajući diljem zemlje, a osobito na Filmskoj ljetnoj školi Filmoteke 16, seminarima Kinosaveza Hrvatske i priredbama FEDAF-a.

Za svoj rad, a posebice za rad s Kinoklubom "Slavica" dobio je mnoga priznanja i nagrade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙