FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Armstrong još jednom demantirao pisanje L'Equipea

NEW YORK, 26. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Jedan od najboljih biciklistasvih vremena, Amerikanac Lance Armstrong (33) još jednom je demantiraopisanje francuskog sportskog dnevnika, "L'Equipe", koji je objavio daje Armstrong bio dopingiran na Tour de Franceu 1999. godine, kada jeosvojio svoj prvi od sedam uzastopnih naslova pobjednika najvećebiciklističke utrke na svijetu.
NEW YORK, 26. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Jedan od najboljih biciklista svih vremena, Amerikanac Lance Armstrong (33) još jednom je demantirao pisanje francuskog sportskog dnevnika, "L'Equipe", koji je objavio da je Armstrong bio dopingiran na Tour de Franceu 1999. godine, kada je osvojio svoj prvi od sedam uzastopnih naslova pobjednika najveće biciklističke utrke na svijetu.

Armstrong je gostovao na američkoj televizijskoj postaji CNN u poznatom "Larry King Live" showu, gdje je odbio sve optužbe francuskog lista.

"Već nekoliko godina se borim s neosnovanim optužbama da uzimam doping. Svaki put kada me snime s nekim pićem u ruci odmah je to znak da uzimam nedozvoljene stimulanse. Za vrijeme utrka ne smijem popiti niti vodu, a da drugi dan svi ne pričaju da sam uzeo neko zabranjeno sredstvo," kazao je američki biciklist.

Nakon što je pobijedio opaku bolest, rak testisa, Armstrong se zarekao kako nikada neće uzimati stimulanse i tako možda ponovo ugroziti svoje zdravlje. "Zdravlje je važnije od svih pobjeda," smatra Armstrong, koji je dodao kako ne vjeruje francuskim labaratorijima.

"Netko se ovdje ogriješio o kodeks, načinjena su najmanje dva velika propusta i toga su svi svjesni, no bez obzira na te činjenice priča je izašla u novinama iako nema veze sa razumom," nastavio je Armstrong svoju obranu, dodavši kako razmišlja o podizanju tužbe protiv francuskog lista, iako je svjestan da bi sudski proces trajao vrlo dugo, bio bi skup i za to vrijeme novine bi neprestano imale materijala za priču.

"L'Equipe" je u tekstu pod naslovom "Armstrongova laž" tvrdio da su u zamrznutim uzorcima Amerikančeva urina, koji su nedavno ponovno testirani, pronađeni tragovi tzv. krvnog dopinga, eritropoietina (EPO). Francuski dnevnik je istaknuo da posjeduje službene dokumente iz državnog laboratorija Chatenay-Malabry, te da je Armstrongov uzorak urina ponovno testiran pomoću sve tri poznate metode otkrivanja EPO-a i da je svaki puta rezultat bio pozitivan. Međutim, prije šest godina EPO se nije nalazio na listi zabranjenih supstanci UCI-a.

"Lov na vještice se nastavlja. Tekst u L'Equipeu pun je senzacionalizma. Uostalom, L'Equipe u svom tekstu priznaje da je metoda kojom su ponovno testirani uzorci iz 1999. vrlo upitna. Sve je sročeno tako da mi je unaprijed oduzeto pravo na obranu", zaključio je Armstrong.

Međunarodna biciklistička federacija (UCI) najavila je kako će istražiti postoji li mogućnost Armstrongova kažnjavanja ukoliko se navodi iz lista pokažu istinitim. Većina stručnjaka smatra kako će UCI teško pronaći pravno uporište za moguću kaznu, jer je L'Equipova istraga bazirana na B uzorcima doping kontrole, a za službenu analizu tada su korištene samo A ampule. Toga su svjesni i u Međunarodnoj anti-dopinškoj agenciji (WADA), no njezin prvi čovjek Dick Pound očekuje potez UCI-a.

"Pozorno pratimo cijeli slučaj i vrlo smo znatiželjni kako će reagirati čelni ljudi u biciklizmu," kazao je Pound. WADA-i su ruke vezane, jer ta organizacija 1999. godine nije niti postojala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙