FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: rasprava oko načina oslobađanja talaca

RIM, 25. kolovoza 2005. (Hina/AR) - U Italiji je otvorena žestokapoolitička polemika oko izjave donedavnog posebnog komesaraTalijanskog crvnenog križa Maurizia Scellija da su talijanskiliječnici liječili iračke borce da bi bili oslobođeni talijanskitaoci.
RIM, 25. kolovoza 2005. (Hina/AR) - U Italiji je otvorena žestoka poolitička polemika oko izjave donedavnog posebnog komesara Talijanskog crvnenog križa Maurizia Scellija da su talijanski liječnici liječili iračke borce da bi bili oslobođeni talijanski taoci.

"Za spas dviju Simona posrednici su tražili liječenje i spašavanje života za četvoricu navodnih terorista za kojima su tragali Amerikanci i koji su bili ranjeni u sukobu", rekao je Maurizio Scelli, u razgovoru za list La Stampa od četvrtka. On je to potvrdio večeras i u informativnom programu državne televizije RAI.

Izjava je izazvala golemu buru na talijanskoj političkoj pozornici jer je Scelli kazao kako su o takvim operacijama oslobađanja talijanskih talaca bili upoznati i članovi talijanske vlade desnog centra premijera Silvija Berlusconija, te kako su sve operacije bile sakrivane pred Amerikancima.

Talijanski liječnici izliječili su četvoricu navodnih iračkih terorista, za kojima su tragale američke snage, kako bi oslobodili svoje ljude iz ruku iračkih otmičara, rekao je Maurizio Scelli, govoreći o pozadini oslobađanja u Iraku dvije dobrovoljke Simone Torretta i Simone Pari, koje su bile u rukama iračkih otmičara u rujnu prošle godine.

Scelli je dodao kako je taktika čuvanja tih infrmacija od Amerikanaca bila ključni uvjet za oslobađanje talaca, a s tim se, kada mu je to bilo predočeno, složio i podtajnik vlade Gianni Letta". Četvorica navodnih iračkih terorista su bila predana Talijanskom crvenom križu na mjestu koje su naznačili emisari i prebačeni su u velikoj tajnosti u talijansku bolnicu u Bagdadu, ali je Scelli kazao kako se ne zna tko su zapravo bile te osobe, jer Crveni križ pomaže svima i ne traži dokumente.

Talijanska vlada je odmah opovrgnula izjavu Maurizia Scellija kazavši kako je riječ o samostalnoj humanitarnoj organizaciji koja ne treba nikakvu vladinu smjernicu. "Vlada nije nikada usmjeravala akcije Scellija", obznanjeno je u priopćenju Palače Chigi, sjedišta talijanske vlade.

Oporba traži raspravu u Parlamentu, a posebno se želi vidjeti slučaj američke pucnjave, u ožujku, po automobilu u kojem se nalazila oslobođena novinarka Giuliana Sgrena i kojom je prilikom ubijen talijanski tajni agent Nicola Calipari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙