FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozdravlja nacrt iračkog ustava

BAGDAD, 23. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Irački je parlament prijedlogustava te zemlje primio u ponedjeljak pet minuta prije ponoći, odnosno pet minuta prije roka za predaju dokumenta, a podnošenjenacrta ustava je, premda je njegovo izglasavanje odgođeno za tri dana, izazvalo pozitivnu reakciju Sjedinjenih Država.
BAGDAD, 23. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Irački je parlament prijedlog ustava te zemlje primio u ponedjeljak pet minuta prije ponoći, odnosno pet minuta prije roka za predaju dokumenta, a podnošenje nacrta ustava je, premda je njegovo izglasavanje odgođeno za tri dana, izazvalo pozitivnu reakciju Sjedinjenih Država.

Bijela kuća je pozdravila u noći između ponedjeljka i utorka predstavljanje prvog prijedloga iračkog ustava u razdoblju nakon Sadama Huseina kao još jedan korak naprijed u iračkom ustavnom procesu, unatoč neslaganjima u važnim pitanjima.

"Pozdravljamo današnji napredak kao korak unaprijed u ustavnom procesu u Iraku", stoji u priopćenju Bijele kuće..

Priopćenje posebice pozdravlja "duh suradnje i traženje kompromisa" među različitim iračkim frakcijama.

"Amerikanci žele da nacrt ustava bude finaliziran do četvrtka", ističe se u priopćenju Bijele kuće i dodaje da "Sjedinjene Države pružaju punu podršku radu Iračana u završavanju njihove demokratske tranzicije".

Državna tajnica Condoleezza Rice pozdravila je "povijesni trenutak u najboljoj demokratskoj tradiciji".

Nakon što je pozdravio sporazum, veleposlanik Sjedinjenih Država u Bagdadu Zalmay Khalilzad se založio za sudjelovanje sunita u političkom procesu. "Biti će negativno ako suniti ne podrže ustav", rekao je za CNN.

"Za stabilnost Iraka apsolutno je potrebno da suniti budu dio novog Iraka koji se rađa", kazao je veleposlanik i naglasio da se rat protiv pobunjenika ne može dobiti samo vojnim sredstvima.

Nešto prije sastanka parlamenta, američki predsjednik George W. Bush kazao je kako bi američko povlačenje iz Iraka učinilo Ameriku manje sigurnom od terorizma.

U ponedjeljak su još dva američka vojnika stradala na sjeveru Iraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙