FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požari: Portugal očekuje zračno pojačanje iz EU-a

LISABON, 21. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Portugalska vlada, koja jezatražila pomoć od svojih europskih partnera, očekivala je u nedjeljuujutro zračno pojačanje radi borbe s požarima koji su izmakli kontrolia nižu se zadnjih sati na sjeveru i u središnjem dijelu zemlje.
LISABON, 21. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Portugalska vlada, koja je zatražila pomoć od svojih europskih partnera, očekivala je u nedjelju ujutro zračno pojačanje radi borbe s požarima koji su izmakli kontroli a nižu se zadnjih sati na sjeveru i u središnjem dijelu zemlje.

"Očekujemo odgovor Europske unije", kazo je Antonio Costa, ministar unutarnjih poslova.

Portugal, koji je u subotu preživio jedan od najgorih dana ovoga ljeta što se tiče požara, a u nedjelju se bori s još 26 požara izvan kontrole, pokrenuo je mehanizam Europske zajednice tražeći pojačanu suradnju u okviru intervencija civilne zaštite.

Portugalska služba spašavanja raspolaže s ukupno 49 helikoptera i zrakoplova s vodom.

Španjolska i Francuska prve su odgovorile na apel. Dva francuska zrakoplova za gašenje požara Canadair kao i ekipa očekuju se u nedjelju.

U subotu navečer portugalski ministar unutarnjih poslova Antonio Costa kazao je da bi Španjolska također trebala poslati zračnu pomoć.

Njemačka bi trebala poslati tri helikoptera u ponedjeljak kako bi pomogla portugalskim spasiocima da savladaju požare koji pustoše zemljom već nekoliko dana, priopćeno je u nedjelju iz premijerova ureda.

Požari su ove godine u Portugalu odnijeli najmanje 12 ljudskih života, uključujući osmoricu vatrogasaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙