FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Evakuacija iz Gaze skoro gotova, vlada potvrdila povlačenje sa Zapadne obale

KATIF/ATZMONA, 21. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Stotine izraelskihvojnika ušlo je u nedjelju ujutro u židovsko naselje Katif nakon štosu vojni buldožeri silom probili zatvoreni ulaz i uklonili zapaljenosijeno, automobilske gume i drvene balvane kako bi omogućili završnufazu evakuacije židovskih naseljenika iz pojasa Gaze.
KATIF/ATZMONA, 21. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Stotine izraelskih vojnika ušlo je u nedjelju ujutro u židovsko naselje Katif nakon što su vojni buldožeri silom probili zatvoreni ulaz i uklonili zapaljeno sijeno, automobilske gume i drvene balvane kako bi omogućili završnu fazu evakuacije židovskih naseljenika iz pojasa Gaze.

Katif je jedno od tri naselja na tom području koja se planiraju isprazniti tijekom nedjelje.

Vojne snage ušle su i u naselje Slav gdje je preostalo još samo nekoliko obitelji, no nisu naišli na nikakav otpor.

Velik broj evakuacijskih snaga stigao je autobusima i pred naselje Atzmona, gdje su ih dočekali deseci tinejdžera u narančastim majicama i prosvjednim narančastim vrpcama. Članovi jedne obitelji gurali su kolica prema ulazu kroz koji bi vojnici trebali ući, no ne očekuje se značajniji otpor.

Prema evakuacijskom planu, u nedjelju bi se 150 obitelji trebalo iseliti iz naselja Katif, Atzmona i Slav. Vojni dužnosnici navode kako su snage sigurnosti spremne i za evakuaciju naselja Elei Sinai na sjeveru pojasa Gaze.

Stotine vjernika, uključujući i izraelske vojnike, okupilo se na molitvi u sinagogi u naselju Netzarim koje bi se trebalo isprazniti u ponedjeljak. Riječ je o naselju tvrdolinijaša, koji su s vojskom ipak dogovorili nenasilno napuštanje svojih domova. Oni bi trebali biti premješteni u studentske paviljone koledža u židovskom naselju Ariel na Zapadnoj obali.

Istovremeno u Jeruzalemu, premijer Ariel Sharon na sjednici vlade nazvao je nasilan otpor evakuaciji "huliganizmom". Vlada je potvrdila iseljavanje iz naselja Elei Sinai, još dva naselja na sjeveru pojasa Gaze Dugit i Nissanit te četiri sa Zapadne obale. Omjerom glasova 16 za i četiri protiv, Sharonov je kabinet time omogućio evakuaciju tri enklave na sjeveru pojasa Gaze i Sa-Nura, Homesha, Kadima i Gadima, četiri od 120 naselja sagrađenih na okupiranim područjima Zapadne obale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙