FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 19. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 19. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BONN - Papa Benedikt XVI. počeo je u petak drugi dan posjeta svojoj domovini povodom Svjetskog susreta mladeži kurtoaznim posjetom njemačkom predsjedniku Horstu Koehleru u njegovu domu u Bonnu. Benedikta XVI. primio je Koehler po dolasku u Vilu Hammerschmidt u Bonnu, dva sata prije visoko simboličnog posjeta sinagogi u Koelnu. "Svjetski susreti mladeži pokazatelj su da katolici nisu u manjini, da dolaze iz cijelog svijeta", izjavio je novinarima Koehler prije susreta s Papom.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon otputovat će sljedećeg tjedna u pojas Gaze kako bi razgovarao s čelnicima vojske i policije zaduženima za operaciju evakuacije naselja s tog područja, priopćeno je iz njegova ureda u petak. Operacija prisilne evakuacije naselja iz pojasa Gaze, o kojoj je odluku donio Sharon, u tijeku je od srijede i trebala bi završiti "u utorak ili srijedu", ocijenio je u petak general Dan Harel, zapovjednik vojnog područja na jugu Izraela.

Sharon je protivnike premještanja okupljene na krovu sinagoge u naselju Kfar Darom nazvao "bandama divljaka".

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina već peti mjesec nema veleposlanika u Zagrebu, podsjeća u petak sarajevsko "Oslobođenje" sugerirajući kako takvo stanje traje jer se srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac i ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić osvećuju hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću kojega smatraju odgovornim što njihov kandidat za veleposlanika u Hrvatskoj Branko Kesić nije dobio agreman. "Protekla su četiri mjeseca otkako BiH nema veleposlanka u Hrvatskoj. Diplomatski odnosi sa susjedima se od 15. travnja održavaju na nedopustivo niskoj razini otpravnika poslova u Zagrebu što potvrđuje tezu da dio državnog vodstva naše zemlje nastoji svjesno zaoštriti odnose sa Pantovčakom", piše sarajevski list. Imenujući izravno Paravca i Ivanića kao aktere ovih političkih igara "Oslobođenje" upozorava kako sujete bosanskoehrcegovačkih političara najviše štete ugledu zemlje koju bi trebali zastupati.

HAMBURG - Marokanac Mounir el Motassadeq osuđen je u petak na sedam godina zatvora zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji, objavio je Prizivni sud u Hamburgu koji mu je sudio zbog navodne umiješanosti u napade na SAD 11. rujna 2001. godine. "Optuženi Munir el Motassadeq osuđen je na sedam godina zatvora zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji", objavio je Sud po završetku prizivnog postupka. Taj 31-godišnji student elektronike osuđen je u veljači 2003. na maksimalnih 15 godina zatvora zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji i suučesništva u napadima na New York i Washington, kad je poginulo više od 3.000 osoba, za što je odgovornost preuzela islamska teroristička skupina al-Qaida. Ali savezni sud poništio je prošlogodišnju odluku i naredio novi proces ocjenjujući da prava obrane nisu u potpunosti poštivana.

AMMAN - U jordanskoj luci Aqabi odjeknula je eksplozija ali zasad nema podataka da je li bilo žrtava, izjavio je u petak jordanski ministar unutarnjih poslova Awni Yarfas. "Snage sigurnosti istražuju uzrok eksplozije", rekao je ministar koji je dodao da se radi o incidentu niskog intenziteta te da nema veće materijalne štete. Televizija Al Arabiya ranije je javila da se eksplozija dogodila pokraj dva usidrena američka broda, a CNN je objavio da se eksplozija dogodila u lučkom skladištu koje koriste američki brodovi. Yarfas je izjavio da se u luci nastavljaju normalne aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙