FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivena originalna kopija Mishimina filma "Patriotizam"

TOKIO, 21. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Smatrana izgubljenom, originalnakopija filma "Yukoku" (Patriotizam) Yukija Mishime, kratkometražnogfilma iz 1966., predznaka ritualnog samoubojstva japanskogknjiževnika, pronađena je u Tokiju, objavila je u petak njegovaizdavačka kuća.
TOKIO, 21. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Smatrana izgubljenom, originalna kopija filma "Yukoku" (Patriotizam) Yukija Mishime, kratkometražnog filma iz 1966., predznaka ritualnog samoubojstva japanskog književnika, pronađena je u Tokiju, objavila je u petak njegova izdavačka kuća.

Apologija koda časti samuraja, 30-minutni film snimljen je prema istoimenoj noveli Mishime iz 1961. godine koja pripovijeda o poručniku i njegovoj mladoj supruzi nakon neuspjeha državnog udara od 26. veljače 1936. u Tokiju.

U filmu koji je režirao, Mishima tumači ulogu poručnika.

Spisatelj se ubio 25. studenoga 1970. u glavnom stožeru japanske kopnene vojske u Tokiju nakon što je uzalud pokušavao natjerati vojnike na pobunu kako bi vratili tradicionalne vrijednosti carskog Japana.

"Patriotizam" je nijemi film s titlovima, a prati ga jedino glazba Richarda Wagnera ("Tristan i Izolda").

Producent "Patriotizma" Hiroaki Fujii (78), pronašao je 40 filmskih vrpci u kutiji za čaj u skladištu nekadašnje Mishimine kuće u tokijskoj četvrti Ota. Kopija je u dobru stanju, piše tisak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙