FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sumnja u ptičju gripu na ruskoj farmi peradi, WHO upozorava

MOSKVA, 20. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Veterinarska inspekcija uMoskvi objavila je u subotu da se sumnja na ptičju gripu na farmiperadi sa 142 tisuće životinje u sibirskom Omsku.
MOSKVA, 20. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Veterinarska inspekcija u Moskvi objavila je u subotu da se sumnja na ptičju gripu na farmi peradi sa 142 tisuće životinje u sibirskom Omsku.

Čitava farma stavljena je pod karantenu. Ako se potvrdi da je među peradi doista izbila ptičja gripa, sve će životinje biti uništene.

Dosada su slučajevi ptičje gripe u Rusiji utvrđeni samo kod divljih ptica i peradi u privatnim gospodarstvima, ali još ne na peradarskim farmama. Slučajevi ptičje gripe pronađeni su u sibirskim područjima, Novosibirsku, Omsku, Kurgana, Čeljabinsku, Tjumenu i Altaju istočno od Urala.

Voditelj programa suzbijanja gripe Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Klaus Stoehr u subotu je ponovno upozorio na opasnosti pandemije gripe. Na sreću, kako je rekao za njemačku radio postaju NDR Info, ptičja gripa teško se prenosi na ljude. Međutim, upozorio je Stoehr, to ne mora tako i ostati. "Zaista se bojimo toga da taj virus tako mutira da pticama prestane praviti probleme ali se zato proširi na ljude i prouzroči globalnu epidemiju kakvu još nismo vidjeli", rekao je Stoehr za radio.

Virus bi se u tom slučaju vrlo brzo širio. Postoje scenariji prema kojima bi onda trajalo samo tri do šest mjeseci, dok se ne bi globalno proširio, rekao je Stoehr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙