FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS: Bio-dizel rješenje za Hrvatsku

ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Udruga Nezavisni hrvatski seljaci(NHS) upozorila je u srijedu na posljednje poskupljenje plavog dizelai mogućnost korištenja bio-dizela kao alternativnog goriva.
ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Udruga Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) upozorila je u srijedu na posljednje poskupljenje plavog dizela i mogućnost korištenja bio-dizela kao alternativnog goriva.

NHS u priopćenju upozorava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva kako je posljednje poskupljenje plavog dizela još jedan udarac na domaću proizvodnju, te podsjeća kako je resorni ministar Petar Čobanković obećao da će država intervenirati kada cijena plavog dizela prijeđe tri kune.

NHS navodi kako su svjesni formiranja cijene na tržištu i problema s plavim dizelom, no skreću pažnju na mogućnost korištenja bio-dizela kao alternativnog goriva koji u zemljama EU čini već 30 posto potrošnje na benzinskim crpkama.

NHS smatra da probleme treba rješavati dugoročno te da bi uvođenjem programa bio- dizela Hrvatska mogla stvoriti alternativu svjetskom tržištu budući imamo izuzetne pogodnosti i prednosti za uzgoj uljarica.

No, upozoravaju da Vlada to ne prepoznaje, te da je cijena uljarica ove godine i do 30 posto manja nego prošle i na pragu je rentabilnosti.

U NHS-u drže kako će uništavanjem domaće proizvodnje uljarica, podizanjem cijene plavog dizela i smanjivanjem poticaja u poljoprivredi prvo stradati seljaci i ruralno stanovništvo, a nakon toga i svi građani.

Stoga predlažu ministru poljoprivrede Čobankoviću da okupi tim eksperata koji bi povećanim uzgojem uljarica u Hrvatskoj riješio pitanje poljoprivredne proizvodnje ali i daljnje alternativne opskrbe dizelom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙