FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradnja autoceste kroz BiH najmanje 3 milijarde eura

SARAJEVO,16. kolovoza(Hina) - Gradnja autoceste na dijelu koridora V ckoji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu stajat će oko tri milijardeeura, a za dovršenje će trebati barem pet godina jer će toliko vremenabiti nužno za probijanje najdužeg tunela kroz planinu Prenj, prenosi uutorak sarajevsko "Osloobđenje".
SARAJEVO,16. kolovoza(Hina) - Gradnja autoceste na dijelu koridora V c koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu stajat će oko tri milijarde eura, a za dovršenje će trebati barem pet godina jer će toliko vremena biti nužno za probijanje najdužeg tunela kroz planinu Prenj, prenosi u utorak sarajevsko "Osloobđenje".

Jedan od koordinatora gradnje autoceste Namik Kupusović pojasnio je kako se ova procjena troškova odnosi samo na gradnju te da ne uključuje i otkup zemljišta za što će također biti nužna znatna sredstva.

Precizni proračun očekuje se do veljače 2006. godine kada će biti izrađen idejni projekt i utvrđena mikrolokacija trase autoceste.

Oko milijardu i pol eura mogla bi stajati gradnja mostova, vijadukata i tunela od koji onaj kroz Prenj treba biti dugačak šest i pol kolometara.

Prema procjenama stručnjaka, na koje se poziva Kupusović, za sada bi racionalnije bilo graditi tunele s po jednom cijevi jer to dopušta postojeći protok vozila.

Po dosadašnjim mjerenjima, najveća frekvencija prometa bilježi se na dionici od Sarajeva prema Visokom gdje je tijekom 24 sata prolazilo do 15 tisuća vozila.

Iskustva Hrvatske, ističe Kupusović, ukazuju na opravdanost gradnje duljih dionica s poluprofilom autoceste kako je to slučaj na pravcu od Zagreba prema Rijeci ili prema Macelju.

Kada autocesta kroz BiH bude gotova, putovanje od Svilaja do južne granice BiH s Hrvatskom trebalo bi trajati oko tri sata.

Na dvije trećine autoceste bila bi dopuštena brzina od 120 kilometara na sat no na nekim dionicama ograničenje bi moglo biti i 60 kilometara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙