FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Daljnji porast utrošenih minuta u mobilnoj telefoniji i pad u fiksnoj

ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Telefonirajući u dvije mobilnemreže (T-Mobile i VIPnet) hrvatski su građani u prvoj polovici ovegodine utrošili 1,21 milijardu minuta ili 17,3 posto više nego u istomrazdoblju prošle godine, dok su u fiksnoj telefoniji utrošili 5,16milijardi minuta ili 5,7 posto manje, podaci su Državnog zavoda zastatistiku.
ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Telefonirajući u dvije mobilne mreže (T-Mobile i VIPnet) hrvatski su građani u prvoj polovici ove godine utrošili 1,21 milijardu minuta ili 17,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok su u fiksnoj telefoniji utrošili 5,16 milijardi minuta ili 5,7 posto manje, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U vezi fiksne telefonije iz Zavoda se danas doznaje da su osim fiksne mreže T-Coma u podatke uvrštene i, iako male, utrošene minute od dva nova fiksna operatera Optime i Portusa-H1, koji su prve korisnike uključili u prvoj polovici ovoga lipnja.

Od ukupnih 'polugodišnjih' minuta u mobilnoj telefoniji 55,5 posto ili 674 milijuna minuta utrošeno je u drugom tromjesečju ove godine (travanj-lipanj), što je u odnosu na ovogodišnje prvo tromjesečje porast od 24,6 posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje 2004. to 21,4 posto više.

Većina polugodišnjih minuta u mobilnim mrežama, 1,16 milijardi, utrošena je u unutrašnjem prometu, čime je u odnosu na prošlih pola godine zabilježen porast od 18 posto.

U međunarodnom je prometu pak ostvareno povećanje utrošenih minuta u mobilnim mrežama od 4,3 posto, sa 25 milijuna minuta.

Državni zavod donosi i usporedne podatke o SMS (tekstualnim) i MMS (multimedijalnim-slika/ton) porukama u hrvatskim mobilnim mrežama, kojih je ukupno od siječnja do kraja lipnja ove godine poslano 1,157 milijardi ili 5 posto više nego u istom razdoblju 2004.

Od toga je većina ili 1,153 milijardi bilo SMS poruka, što je porast od 4,6 posto, dok je slanjem 4 milijuna MMS poruka zabilježen 300-postotni porast u odnosu na prvo polugodište 2004.

Krajem lipnja ove godine u Hrvatskoj je bilo više od 2,85 milijuna korisnika mobilne telefonije, od kojih je oko 1,55 milijuna imao T-Mobile, a nešto više od 1,3 milijuna VIPnet.

S obzirom na fiksnu telefoniju po podacima Državnog zavoda vidljivo je da su tijekom prvog ovogodišnjeg polugodišta korisnici manje nego u lanjskom telefonirali i u unutrašnjem i u međunarodnom prometu.

U unutrašnjem su prometu tako utrošili 5,05 milijardi minuta ili 5,7 posto manje, dok su telefoniranjem iz hrvatske fiksne mreže u inozemstvo utrošili 106 milijuna minuta ili 4,5 posto manje nego u lanjskom prvom polugodištu.

U fiksnoj T-HT telefonskoj mreži (T-Com) krajem prošle godine bilo je nešto malo više od 1,67 milijuna korisnika, što je u odnosu na 2003. bio pad od 0,45 posto. Podaci o broju korisnika krajem lipnja nisu se mogli doznati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙