FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brazilska diktatura planirala atomsku bombu

BRAZILIJA, 9. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Bivša brazilska vojnadiktatura željela je razviti atomsku bombu, no ono malo što jeučinjeno po tom pitanju napušteno je kada su generali 1985. napustilivlast, rekao je bivši brazilski predsjednik Jose Sarney.
BRAZILIJA, 9. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Bivša brazilska vojna diktatura željela je razviti atomsku bombu, no ono malo što je učinjeno po tom pitanju napušteno je kada su generali 1985. napustili vlast, rekao je bivši brazilski predsjednik Jose Sarney.

Dugo se sumnjalo da je brazilska diktatura (1964.-1985.) pokušavala razviti atomsko oružje u utrci u naoružanju s Argentinom, no nedjeljna izjava bivšeg predsjednika Sarneya prva je potvrda tog programa.

Sarney je kazao da je za područje za nuklearna testiranja u brazilskoj amazonskoj državi Pari saznao nedugo nakon stupanja na dužnost 1985. kao prvi izabrani predsjednik nakon 20 godina.

Postojanje tog programa javnosti je 1986. zatajio kako ne bi ugrozio pregovore s Argentinom o prekidanju utrke u naoružanju u Južnoj Americi. Argentina je tada, ustvrdio je, bila 10 godina ispred Brazila u izgradnji bombe.

Nije kazao koliko je Brazil došao blizu testiranja nuklearne naprave.

Gustavo Cruz de Sousa, glasnogovornik brazilskog ministarstva znanosti i tehnologije, naglasio je da ne zna ni za kakve druge dokaze za nuklearni program osim izgradnje tog područja za testiranje.

Dugogodišnju utrku u naoružanju Brazil i Argentina okončali su 1990. potpisivanjem sporazuma kojim su se obvezali da neće razvijati atomsko oružje. Nakon toga pristupili su i Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙