FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU, Grčka i Cipar o izjavi francuskog premijera

NIKOZIJA/BRUXELLES/ATENA, 2. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Europskakomisija priopćila je u utorak da bi se tursko priznanje Cipra trebaloriješiti "u sklopu Ujedinjenih naroda", te da taj čin nije uvjet zaotvaranje pristupnih pregovora s Ankarom 3. listopada, što je suprotnodanašnjoj izjavi francuskog premijera Dominquea de Villepina, koju suAtena i Nikozija odmah spremno poduprle.
NIKOZIJA/BRUXELLES/ATENA, 2. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Europska komisija priopćila je u utorak da bi se tursko priznanje Cipra trebalo riješiti "u sklopu Ujedinjenih naroda", te da taj čin nije uvjet za otvaranje pristupnih pregovora s Ankarom 3. listopada, što je suprotno današnjoj izjavi francuskog premijera Dominquea de Villepina, koju su Atena i Nikozija odmah spremno poduprle.

Naime, De Villepin je u utorak izjavio kako je "teško zamislivo" da će početi pregovori Europske unije i Turske dok ona ne prizna Cipar. Tako je najavio mogućnost odgode pregovora Bruxellesa i Ankare, najavljenih za 3. listopada. "Ne čini mi se mogućim da se otvori bilo kakav proces pregovora dok jedna zemlja ne prizna neku od članica Unije, to jest svih 25", rekao je francuski premijer na radiju "Europe 1".

Glasnogovornik Europske komisije Amadeu Altafaj odgovorio je francuskom premijeru da je za Bruxelles službeno priznanje Cipra "proces usporedan s pristupnim pregovorima Turske i EU, ali pod okriljem Ujedinjenih naroda".

Ciparska vlada izrazila je zadovoljstvo francuskim stajalištem. "Uvijek smo tvrdili kako je apsurdno da zemlja koja želi ući u EU ne priznaje jednu od njezinih članica", izjavio je glasnogovornik ciparske vlade Kipros Krisostomides.

Atena je također poduprla izjavu francuskog premijera, ocjenjujući da se "ta proturječnost u odnosima mora ukloniti, što prije to bolje", ističe se u priopćenju grčkog ministarstva vanjskih poslova.

Turska je ranije također reagirala na De Villepinovu izjavu, ističući kako na sastanku na vrhu Unije u prosincu prošle godine nije dogovoreno da tursko priznanje Cipra bude uvjet za početak pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙