FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Nevladine udruge osuđuju zločine

BEOGRAD, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Europski pokret u Srbiji pozvao jeu četvrtak vlade svih zemalja u regiji da otvoreno osude sve zločineučinjene tijekom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, među kojima ietničko čišćenje tijekom akcije "Oluja" 1995. godine, te da timepridonesu ponovnoj uspostavi povjerenja među narodima.
BEOGRAD, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Europski pokret u Srbiji pozvao je u četvrtak vlade svih zemalja u regiji da otvoreno osude sve zločine učinjene tijekom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, među kojima i etničko čišćenje tijekom akcije "Oluja" 1995. godine, te da time pridonesu ponovnoj uspostavi povjerenja među narodima.

"Etničko čišćenje provedeno tijekom vojno-policijske akcije 'Oluja', koja je rezultirala smrću velikog broja civila i protjerivanjem više od 250 tisuća ljudi iz njihovih domova spada u taj korpus zločina", kaže se u priopćenju, u kojem se navodi i da Europski pokret u Srbiji osuđuje sve zločine počinjene za ratova u bivšoj SFRJ, te se konstatira da je "neprihvaćanje odgovornosti za njih prepreka za uključivanje regije u europske tokove".

I Beogradski centar za ljudska prava u priopćenju ocjenjuje da je nakon akcije "Oluja" Hrvatska postala "skoro etnički čista država, u kojoj živi svega nekoliko postotaka Srba".

"Za samo četiri dana potpuno je izmijenjena etnička slika u onim dijelovima Hrvatske gdje su prije rata Srbi živjeli u znatnom broju, a tijekom akcije i poslije nje izvršeni su mnogi zločini nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti", navodi se u priopćenju te nevladine organizacije. Hrvatsko pravosuđe se poziva da pokrenu postupke protiv onih za koje postoji osnovana sumnja da su počinili zločin tijekom akcije 'Oluja' "uključujući i vojne zapovjednike koji su zločine naređivali ili tolerirali".

"To je jedini učinkovit način da se izbjeglicama ulije povjerenje da se mogu, ako to žele, vratiti u mjesta iz kojih su protjerani. To je istodobno i jedini način da Srbija i Hrvatska, a prije svega njihovi građani, ostvare svoju europsku budućnost", zaključuje se u priopćenju Beogradskog centra za ljudska prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙