FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južnokorejci klonirali psa

SEUL, 4. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Devet godina nakon nastankaklonirane ovce Dolly i nakon niza uspješnih pokusa diljem svijeta skloniranjem sisavaca, južnokorejski su znanstvenici ostvarili novuspjeh: klonirali su psa.
SEUL, 4. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Devet godina nakon nastanka klonirane ovce Dolly i nakon niza uspješnih pokusa diljem svijeta s kloniranjem sisavaca, južnokorejski su znanstvenici ostvarili nov uspjeh: klonirali su psa.

Grupa znanstvenika pod vodstvom veterinara i pionira kloniranja Hwanga Wooa Suka sa sveučilišta u Seulu objavila je u četvrtak u znanstvenome časopisu Nature da je proizvela dvije identične kopije mužjaka afganistanskoga hrta.

Hwangova ekipa lani je proizvela prve klonirane ljudske embrije i iz njih uzela matične stanice. Prije tri mjeseca ti su znanstvenici objavili da su te matične stanice genetski prikladne za veoma bolesne ljude.

Kloniranje psa smatralo se teškim, a Hwangova ekipa izražava nadu da će njezin uspjeh biti iskorišten za unapređivanje uzgoja životinja, ali dodaje "da je ta tehnika i dalje "veoma nedjelotvorna".

"Prijašnji pokušaji kloniranja psa propadali su zbog poteškoća u proizvodnji zrelih neoplođenih jajnih stanica u epruveti", kažu znanstvenici.

"Dva su psića rezultat 123 transfera embrija koji su vodili do samo tri trudnoće, od kojih je jedna završila pobačajem", dodaje se u njihovu tekstu.

Iz preostale dvje nastala su dva klona, a jedan je uginuo nakon 22 dana od upale pluća. Preživjelo štene nazvano je Snuppy. Došao je na svijet prije dva mjeseca carskim rezom, a nosila ga je zamjenska majka, ženka labradora.

Hwang i njegovi suradnici služili su se istom metodom transfera jezgre somatske stanice kao i škotski istraživački centar koji je svijetu 1996. dao Dolly.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙