FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U roku od 90 dana umirovljenici će dobiti obavijest o obeštećenju

ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Prekosutra istječe zakonski rok započetak rada Umirovljeničkog fonda iz kojega će se obeštetiti oko423.000 umirovljenika, a svaki će umirovljenik u roku 90 dana od osnivanja Fonda dobiti obavijest o visini odštete na koju ima pravo.
ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Prekosutra istječe zakonski rok za početak rada Umirovljeničkog fonda iz kojega će se obeštetiti oko 423.000 umirovljenika, a svaki će umirovljenik u roku 90 dana od osnivanja Fonda dobiti obavijest o visini odštete na koju ima pravo.

Fond je osnovan 29. srpnja, danom stupanja na snagu Zakona o umirovljeničkom fondu, a Vlada će na sutrašnjoj sjednici imenovati Upravni odbor, koji će tijekom kolovoza definirati Statut i odabrati Društvo za upravljanje fondom, kazao je u izjavi za Hinu potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Fond će biti formalno registriran do kraja kolovoza, a

umirovljenici mogu očekivati obavijest o visini odštete do kraja listopada ili početkom studenoga, kazao je Polančec.

Kroz investicijski fond barem će se djelomično obeštetiti oko 423.000 umirovljenika u ukupnom iznosu od 13,8 milijardi kuna.

U članstvu Fonda bit će svi umirovljenici koji imaju pravo na obeštećenje, a to su oni čije su mirovine bile zakidane u razdoblju od 1. rujna 1993. do konca 1998. godine. Pravo na povrat imaju i nasljednici prvog reda, tj. djeca ili usvojenici, ali samo onih umirovljenika koji su bili živi 5. kolovoza prošle godine, kad je donesen Zakon o povratu duga.

Iz Fonda će u roku 90 dana obavijestiti svakog umirovljenika ili njihove pravne nasljednike o visini pojedinačne odšete, te poslati i poseban obrazac na kojem će se svaki umirovljenik opredijeliti želi li isplatu polovice duga u roku dvije godine ili cijelog iznosa u roku osam godina, u koje ulaze dvije godine počeka i šest godina isplate.

U Vladi očekuju da će se velika većina umirovljenika opredijeliti za ubrzanu isplatu kroz četiri rate tijekom 2006. i 2007. godine, s tim da bi prva isplata vjerojatno bila između travnja i lipnja iduće godine. Iduća rata isplatit će se u drugoj polovici 2006., a još dvije rate tijekom 2007.

Oni koji se odluče za cijeli iznos duga primat će jednogodišnje uplate svake godine u zadnjem tromjesečju kroz šest godina. Prvu će ratu primiti krajem 2007. godine, a dug bi im u cijelosti trebao biti vraćen 2012. godine.

Za koju su se varijantu odlučili umirovljenici se trebaju očitovati u roku 30 dana od primitka obrasca. Ako se oni ili njihovi nasljednici ne izjasne u zadanom roku smatrat će se da su se odlučili za isplatu polovice duga u roku dvije godine. Nasljednici se imaju pravo izjasniti u roku 90 dana.

Dug koji je pripao umrlim umirovljenicima koji nemaju nasljednike prvoga reda ići će u državnu blagajnu.

Pravo na povrat duga kroz Umirovljenički fond nemaju umirovljenici koji su već dobili pravomoćnu i ovršnu sudsku odluku o pravu na obeštećenje. Međutim, oni koji su pokrenuli sudski postupak, mogu povlačenjem tužbe odustati od tužbenog zahtjeva i tako steći pravo na obeštećenje iz Fonda.

Oni koji vode Upravni postupak ili Upravni spor radi obeštećenja, ostvarit će pravo na obeštećenje iz Fonda.

Vlada je zajamčila sukcesivno punjenje Fonda vrijednosnim papirima, dionicama i nekretninama tako da svi umirovljenici budu sigurni da će primiti svoj novac.

Na popisu 53 tvrtke čijim će se dionicama Fond privremeno puniti nalaze se HT, INA, Podravka, Kraš itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙