FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Katolički dnevnik kritizira Carlu del Ponte

BERLIN, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog sudaCarla del Ponte diskriminira Hrvatsku i zloupotrebljava svoj položaj,tvrdi njemački katolički dnevnik "Die Tagespost" u broju od utorka.
BERLIN, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte diskriminira Hrvatsku i zloupotrebljava svoj položaj, tvrdi njemački katolički dnevnik "Die Tagespost" u broju od utorka.

U tekstu pod naslovom "Mutne igre glavne tužiteljice" autor Stephan Beier otvoreno se obračunava s metodama i stilom Carle del Ponte te postupcima institucija Europske unije.

"Švicarka Carla del Ponte ne igra veliku ulogu samo u javnim medijima u kojima je ona, a ne predsjednik Suda, postala glavnim licem Haškog suda, nego i u politici povlači konce", smatra autor te se istodobno pita nije li Europska unije - odlukom o odgodi početka pregovora s Hrvatskom o punopravnom članstvu - dio svojeg suvereniteta predala u ruke Međunarodnog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Autor također osuđuje europskog povjerenika za proširenje Europske unije Ollija Rehna, koji je u razgovoru za švedski dnevnik "Svenska Tagesblad" izjavio da više vjeruje glavnoj haškoj tužiteljici nego hrvatskoj Vladi.

"Rehn i del Ponte trebali bi iznijeti konkretne dokaze, a ne samo optužbe", smatra autor, koji zahtjeve Carle del Ponte da Hrvatska uhiti odbjegloga generala Antu Gotovinu, usprkos vlastitoj tvrdnji da je on uglavnom na području Bosne i Hercegovine, ocjenjuje "neozbiljnima".

Tekst završava riječima zastupnika Europskog parlamenta iz Južnog Tirola Michaela Ebnera, koji također nije zadovoljan radom glavne haške tužiteljice: "Umjesto da se s golemom svitom redovito pojavljuje u jugoistočnoj Europi i proširuje tvrdnje utemeljene na nepouzdanim informacijama, del Ponte bi trebala pokrenuti djelotvornu akciju koja bi pridonijela ostvarivanju zajedničkog cilja."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙