FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska: De Villepin krši europske obveze

ANKARA, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Poziv francuskog premijeraDominiquea de Villepina da Turska prizna Cipar prije početkapristupnih pregovora s EU-om kršenje je europskih obveza, izjavio je uutorak neimenovani visoki turski dužnosnik.
ANKARA, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Poziv francuskog premijera Dominiquea de Villepina da Turska prizna Cipar prije početka pristupnih pregovora s EU-om kršenje je europskih obveza, izjavio je u utorak neimenovani visoki turski dužnosnik.

Turska ne vjeruje da će komentari francuskog premijera zaustaviti ili odgoditi početak pristupnih pregovora s Unijom 3. listopada, kako je dogovoreno na sastanku na vrhu Europske unije u prosincu prošle godine.

"Odluka od 17. prosinca prošle godine je jasna. Tursko priznanje Cipra nije uvjet za početak pregovora", rekao je turski dužnosnik za Reuters.

"Kao uvjet postavljeno je proširenje Carinske unije s EU-om na deset novih članica. To smo i učinili i zato ne vidim da je izjava francuskog premijera problem", dodao je dužnosnik.

Turska je u petak navečer u Bruxellesu potpisala protokol o proširenju Carinske unije s EU-om na deset novih članica, među kojima je i Cipar. No, prigodom potpisivanja protokola, objavila je posebnu deklaraciju u kojoj ističe da širenje Carinske unije na Cipar ne znači i službeno priznanje te države.

"Mi vrlo precizno ispunjavamo uvjete koji su dogovoreni 17. prosinca u Bruxellesu. Sada gledamo kako se s europske strane pokušava prekršiti taj dogovor", rekao je turski dužnosnik.

De Villepin je u utorak izjavio kako je "teško zamislivo" da će početi pregovori Europske unije i Turske dok ona ne prizna Cipar. Tako je najavio mogućnost odgode pregovora Bruxellesa i Ankare, najavljenih za 3. listopada. "Ne čini mi se mogućim da se otvori bilo kakav proces pregovora dok jedna zemlja ne prizna neku od članica Unije, to jest svih 25", rekao je francuski premijer na radiju "Europe 1".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙