FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska potpisala carinski protokol s novim članicama EU, ali nije priznala Cipar

BRUXELLES, 29. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Turska je petak navečer uBruxellesu potpisala protokol o proširenju carinske unije s EU nadeset novih članica, među kojima je i Cipar, čime je uklonjenaposljednja prepreka za početak predpristupnih pregovora s Turskom 3.listopada, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.
BRUXELLES, 29. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Turska je petak navečer u Bruxellesu potpisala protokol o proširenju carinske unije s EU na deset novih članica, među kojima je i Cipar, čime je uklonjena posljednja prepreka za početak predpristupnih pregovora s Turskom 3. listopada, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Prigodom potpisivanja protokola Turska je također objavila posebnu deklaraciju u kojoj naglašava da širenje carinske unije na Cipar ne znači i službeno priznanje te države.

Međutim, kako su ranije objavili u EU, službeno priznanje Cipra nije uvjet za početak pregovora s Turskom, ali uspostava carinske unije jest.

Bez ikakve službene ceremonije protokol je u ime EU potpisao britanski veleposlanik u Bruxellesu John Grant, a s turske strane njezin veleposlanik pri EU Oguz Demiralp.

"Potpisivanje, ratifikacija i primjena protokola nipošto ne znači priznavanje Republike Cipra na koju se protokol, među ostalima, odnosi", istaknulo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. U njemu se također dodaje da Ankara nastavlja podupirati turski dio Cipra i napore UN-a za ujedinjenjem otoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙