FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prve suvremene novine tiskane prije 400 godina!

ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Zahvaljujući otkriću stručnjakaNjemačkog novinskog muzeja širom ove će se godine širom svijetaproslaviti 400. obljetnica prvih suvremenih novina na svijetu,obznanjeno je u glasilu Svjetske udruge novinskih izdavača (WAN).
ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Zahvaljujući otkriću stručnjaka Njemačkog novinskog muzeja širom ove će se godine širom svijeta proslaviti 400. obljetnica prvih suvremenih novina na svijetu, obznanjeno je u glasilu Svjetske udruge novinskih izdavača (WAN).

Dosad se vjerovalo da su prve novine tiskane 1609. godine. Međutim, stručnjaci Njemačkog novinskog muzeja obavijestili su Svjetsku udrugu novinskih izdavača da su početkom 2005. u Gradskom arhivu Strasbourga pronašli dokaze da su prve suvremene tiskane novine pod imenom "Relation" tiskane 1605. i to baš u Strasbourgu, koji je u to vrijeme pripadao Njemačkom Reichu.

Središnja proslava 400. obljetnice izlaženja prvih novina na svijetu obilježit će se simbolično u Gutenbergovu muzeju u Meinzu, pod pokroviteljstvom Svjetske udruge izdavača. Ništa logičnije, ako se zna da je s tiskarskim strojem - izumom Johanna Gutenberga, započela život tzv. Gutenbergova galaksija tiskane riječi, odnosno, suvremene knjige, i potom, suvremenih novina.

Gutenbergov izum ubrzao je protok informacija i razmjenu ideja te pridonio snažnom procvatu Renesanse, a to je kasnije omogućilo neviđeni procvat novinstva i novinarstva, ustvrdio je predsjednik Udruge izdavača tiskanih medija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Ante Gavranović.

Rukom pisane novine javljaju se u Njemačkoj krajem 15. stoljeća, a 1556. venecijanske vlasti izdaju još uvijek rukom pisane "Notizie scritte" ili "Gazetta", koje se po prvi put plaćaju. No to još nisu "prave novine". Tek u 17. stoljeću novine se pojavljuju kao redovite i povremene publikacije.

Prve novine gotovo u današnjem smislu te riječi javljaju se u zapadnoj Europi: "Avisa Relation" ili "Zeitung" 1605. u Njemačkoj, "Gazette" 1631. u Francuskoj i "The London Gazette" 1665. u Engleskoj, a bave se uglavnom egzotičnim krajevima i temama.

Tek u drugoj polovini 17. stoljeća novine se počinju baviti "domaćim" temama, no podvrgnute su oštroj cenzuri. Primjerice, engleske novine uslijed Cromwellove cenzure nisu zabilježile smaknuće Charlesa I, pa čak ni kraj građanskog rata u Engleskoj. Švedskoj pripada slava prve zemlje na svijetu koja je 1766. donijela zakon o slobodi tiska.

Sredinom 19. stoljeća novine postaju najvažnijim sredstvom prikupljanja i širenja informacija. Sa stupanjem radija na medijsku scenu započinju stalno obnavljana proročanstva o "kraju tiskanih medija". No, novine su preživjele radio kao i kasnije televiziju - hoće li preživjeti i Internet?

U mjesecu kada se slavi 400. godina od tiskanja prvih suvremenih novina, Svjetska udruga novinskih izdavača procjenjuje da novine svakoga dana čita oko milijarda ljudi širom svijeta. A sve je započelo skromno 1605. godine s novinama "Relation".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙