FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kubanski državni blagdan: Fidel Castro napao disidente

HAVANA, 27. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Kubanski predsjednik FidelCastro nazvao je kubanske disidente "izdajicama", "skitnicama" i"propalicama", nakon izgreda na koje se osvrnuo u svom godišnjemgovoru u prigodi državnog blagdana.
HAVANA, 27. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Kubanski predsjednik Fidel Castro nazvao je kubanske disidente "izdajicama", "skitnicama" i "propalicama", nakon izgreda na koje se osvrnuo u svom godišnjem govoru u prigodi državnog blagdana.

Pred pet tisuća uzvanika u kazalištu Karla Marxa u Havani, među kojima je bio diplomatski zbor, državni poglavar koji će sljedećeg mjeseca proslaviti 79-ti rođendan, opovrgnuo je da je Kubu zahvatila "teška gospodarska kriza" i ustvrdio da gospodarski rast koji je u prvom polugodištu bio 7,3 posto treba koncem godine dostići brojku od 9 posto.

Fidel Castro, prvi državni dužnosnik koji se očitovao o nedavnim izgredima između disidenata i policije, rekao je da su kubanski oporbenjaci "najčešće skitnice, propalice i zločinci koji nemaju nikakvu potporu".

"U Kubi ih nitko ne zna, a vani žive od reklame", dodao je.

U svezi s izgredima od petka tijekom kojih je uhićen najveći broj oporbenjaka nakon 2003., Castro je kazao: "Petak, 22. srpnja, kada su naši napori bili usmjereni na obnovu zemlje (nakon prolaska uragana Dennis 8. srpnja), branitelji građanskog društva na poticaj američkog diplomatskog predstavništva u Havani odlučili su se za provokaciju".

"No narod, nezadovoljan tim činom besramne izdaje umiješao se izražavajući tako svoju ljubav prema domovini i nije dopustio nijednom plaćeniku da se pomakne", rekao je Castro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙