FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu zadovoljan posjetom Hrvatskoj

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Vrhovni zapovjednik NATO-a za Europugeneral zbora James L. Jones izjavio je u utorak da je zadovoljanrazgovorima koje je vodio s hrvatskim dužnosnicima te rekao da sadabolje razumije stratešku viziju Hrvatske i njezin krajnji cilj, a toje punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu general zbora James L. Jones izjavio je u utorak da je zadovoljan razgovorima koje je vodio s hrvatskim dužnosnicima te rekao da sada bolje razumije stratešku viziju Hrvatske i njezin krajnji cilj, a to je punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Na kratkoj konferenciji za novinare prije nego što je otputovao iz Hrvatske zajedno s načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Josipom Lucićem, general Jones je naglasio kako je u tim razgovorima puno naučio o trenutačnoj situaciju na Balkanu.

Zapovjednik NATO-a je, izrazivši zadovoljstvo svojim posjetom i toplim dočekom, rekao da su to bili otvoreni i iskreni razgovori i dodao da je zahvalan Hrvatskoj na doprinosu NATO operacijama u Afganistanu, pohvalivši angažman naših vojnika koji su trenutno tamo stacionirani.

General Lucić i ja smo razgovarali o daljnjem radu i podijelili smo iskustva, a trebali bismo i bliskije surađivati u budućnosti, istaknuo je Jones.

Odgovarajući na novinarski upit je li Hrvatska spremna za ulazak u NATO savez, general Jones je rekao da je to odluka koja se donosi na političkoj razini, a u međuvremenu je bitno da zajednički surađujemo te da hrvatske oružane snage usvoje NATO standarde,

General Lucić istaknuo je također zadovoljstvo razgovorima i rekao da je upoznao generala Jonesa s organizacijom i reformskim uspjesima u našim Oružanim snagama te o njihovoj modernizaciju. Ponovio je da je u tijeku proces nabave 126 oklopnih transportera za hrvatske oružane snage s kojima bismo postigli bolju mobilnost kopnene vojske, a razgovaralo se i o zadaćama Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Lucić je istaknuo da je HRZ u prelaznom periodu te da se sada koristi zrakoplovima tipa Mig21, a da će se u budućnosti nabaviti eskadrila polovnih zrakoplova zapadnog tipa za zaštitu našeg zračnog prostora.

Upitan jesu li najave o nabavi novih zrakoplova potvrda medijskih natpisa o kupnji američkih zrakoplova F16, general Lucić je rekao da našim migovima vijek trajanja ističe 2010.

Za uvođenje novog tipa zrakoplova treba nekoliko godina i ako 2010. želimo nove zrakoplove tijekom narednih godinu do dvije potrebno je odlučiti se za izbor letjelice te sve potrebne tehničke preduvjete, rekao je Lucić.

To je svakako politička odluka, naglasio je. Ne može se govoriti o trenutačnoj letjelici ili tipu, ali jedno je sigurno to će biti zrakoplov zapadnog tipa i kompatibilan NATO standardu, dodao je general Lucić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙