FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VSE: u prvom polugodištu promet na razini cijele 2004.

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Redovni promet Varaždinske burze uprvih šest mjeseci ove godine iznosio je 1,24 milijarde kuna, štopredstavlja 91 posto prošlogodišnjeg prometa, a tržišna kapitalizacijate burze povećana je od početka godine za 31,8 posto, na 55 milijardikuna, objavili su danas s Varaždinske burze.
ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Redovni promet Varaždinske burze u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 1,24 milijarde kuna, što predstavlja 91 posto prošlogodišnjeg prometa, a tržišna kapitalizacija te burze povećana je od početka godine za 31,8 posto, na 55 milijardi kuna, objavili su danas s Varaždinske burze.

Ujedno, u prvom je tromjesečju na četiri javne dražbe za dionice i udjele iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) na toj burzi ostvaren i promet od 30,4 milijuna Prava, a na tim je dražbama prodanim udjelima (njih 81) vrijednost povećana za 36,64 posto u odnosu na početne cijene.

Prva dva ovogodišnja mjeseca donijela su najveći porast cijene većini dionica na Varaždinskoj burzi i time su obilježili cijelo polugodište, a unatoč korekciji cijene tijekom preostala četiri mjeseca, cijene su ostale na visokoj razini, osobito u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine.

Pritom su najveći cjenovni dobitnici među likvidnijim vrijednosnim papirima bile dionice Čateksa i Transadrije, s porastom cijene za 166 odnosno 141 posto, a slijede dionice krčkog Zlatnog otoka (porast od 127 posto) te rapskog Imperiala (119 posto).

Listu cjenovnih gubitnika na Varaždinskoj burzi predvode Elka, s padom cijene dionice za 13,48 posto, redovne dionice Slatinske banke (pad od 9,44 posto) te Lošinjska plovidba holding (8,98 posto).

S Varaždinske burze ističu i kako je indeks VIN "pratio izdašan polugodišnji promet", odnosno samo u prva tri mjeseca ove godine je bio u porastu kao i promet zajedno sa intenzitetom trgovanja. Drugi dio razdoblja uz smanjivanje prometa obilježila je i korekcija cijena što je prema sudionicima tržišta kapitala bila očekivana reakcija nakon prošlogodišnjeg rasta tržišta i vrijednosti gotovo svih domaćih dionica.

Vrijednost VIN-a, kažu na Varaždinskoj burzi, tako je u prvom polugodištu ove godine povećana za 21,92 posto, a njegovo su kretanje određivale najlikvidnije dionice, poput Ericssona Nikole Tesle. Tom je dionicom, naime, ostvaren najveći pojedinačni promet, od 372 milijuna kuna, a cijena joj je povećana za 25,31 posto.

Druga najtrgovanija dionica bila je ona Dom Holding, koja je ostvarila rast cijene za 25,81 posto i promet od 96,8 milijuna kuna.

S Varaždinske su burze izvijestili i kako je od jučer, povodom dobrih poslovnih rezultata, a nakon polugodišnje revizije poslovnog plana, trgovinska provizija burze smanjena u svim segmentima trgovanja za 35 40 posto te kako očekuju da će smanjenje provizije dati novi zamah trgovanju budući smanjuje troškove trgovanja i donosi uštede brokerskim kućama te tržištu kapitala u cijelosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙