FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija traži krivce za eksplozije u Londonu

LONDON, 22. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Policija traži četvoricubombaša iz londonskog autobusa i podzemne željeznice koji nisu uspjeliponoviti pokolj u kojemu je 7. srpnja poginulo više od 50 osoba.
LONDON, 22. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Policija traži četvoricu bombaša iz londonskog autobusa i podzemne željeznice koji nisu uspjeli ponoviti pokolj u kojemu je 7. srpnja poginulo više od 50 osoba.

Forenzičari su pretražili tri podzemna vlaka i autobus koje su pogodile male, gotovo istodobne eksplozije u četvrtak. Ispitali su i ostatke eksplozivnih naprava nadajući se da će pronaći otiske i druge tragove koji će otkriti identitet onih koji su izradili bombe.

U petak se tisak usredotočio na činjenicu da su počinitelji uspjeli pobjeći.

Putnici u najmanje dva vlaka rekli su da su navodni napadači pobjegli nakon eksplozija, a policija kaže da su možda eksplodirali detonatori, ali ne i bombe.

Sigurnosni stručnjaci kažu kako još nije jasno zašto bombe nisu eksplodirale.

"Možda nisu bile sastavljene kako treba, možda je eksploziv bio star ili su napadači jednostavno nespretno rukovali bombama", rekao je Jim Ludwiczak, predsjednik savjetničke tvrtke za eksplozije i miniranje iz Kentuckyja.

Drugi analitičar, profesor Hans Michels iz Imperial Collegea u Londonu rekao je za Times kako je "vrlo nevjerojatno" da sve četiri naprave nisu eksplodirale. "Možda je ovaj put cilj bio izazvati kaos, a ne ubiti ljude", rekao je.

Policija je u petak izvijestila da nitko nije uhićen zbog eksplozija. Jedan je muškarac pušten u četvrtak navečer nakon ispitivanja u Scotland Yardu.

Analitičari pretpostavljaju da je napade vodila ista skupina odgovorna za eksplozije 7. srpnja ili ne toliko dobro opremljeni simpatizeri, možda mladi nezadovoljni muslimani.

Dok se putnici pripremaju za težak put na posao u petak, londonski gradonačelnik Ken Livingstone pozvao je građane da normalno otiđu na posao.

Premijer Blair, koji je odbacio optužbe da je Britanija postala metom islamskih militanata zbog invazije na Irak, pozvao je na mir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙