FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sokol Marić potpisao Kolektivni ugovor za zaštitarsku djelatnost

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Zaštitarska tvrtka Sokol Marićpotpisala je danas s Republičkim sindikatom radnika Hrvatske prviKolektivni ugovor (KU) za zaštitarsku djelatnost u Hrvatskoj.
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Zaštitarska tvrtka Sokol Marić potpisala je danas s Republičkim sindikatom radnika Hrvatske prvi Kolektivni ugovor (KU) za zaštitarsku djelatnost u Hrvatskoj.

KU-om se reguliraju radna i materijalna prava više od 2.000 zaposlenih u Sokol Mariću, a potpisnici su istaknuli kako to predstavlja početak sređivanja stanja u hrvatskom zaštitarstvu, gdje vlada popriličan nered.

Predsjednik sindikata Jadranko Vehar izvijestio je da su u tijeku pregovori s još nekoliko zaštitarskih kuća, poput AKD Zaštite, Protecte i Posilović Zaštite, a ako se KU potpiše i s tim tvrtkama, potpredsjednik Vlade Damir Polančec obećao je da će KU biti proširen na cijelu djelatnost.

Sindikat je pokušao pregovarati s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) u zaštitarskoj djelatnosti, ali to je propalo jer ta udruga nije reprezentativna.

HUP okuplja svega nekoliko od oko 150 zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj, u kojima radi ukupno više od 17.000 ljudi, za koje dosad nije bilo uređeno definiranje i ugovaranje cijene rada, niti instrumenti kontrole poštivanja radnih prava, naglasio je Vehar.

Zlatko Marić, vlasnik tvrtke Sokol Marić, istaknuo je da nije član HUP-a u zaštitarskoj djelatnosti, jer je njegova predsjednica Ankica Vrbanec "otjerala veće zaštitarske kuće", no odlučio je prvi potpisati KU kako bi potaknuo uklanjanje nereda i nelojalne konkurencije iz djelatnosti.

Oko 40 posto poduzeća ne isplaćuje plaće na vrijeme, a zaštitarske tvrtke otvorilo je i 30 do 40 umirovljenih policajaca koji rade po dampinškim cijenama, ustvrdio je Marić.

KU-om je u Sokol Mariću zajamčena najniža osnovna plaća od 2.900 kuna za čuvarske poslove te 3.400 kuna za zaštitarske poslove. Zlatko Marić je pritom obećao da do kraja iduće godine najniža plaća u tvrtki neće biti ispod 4.000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙