FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: Kina tehnički spremna za aprecijaciju valute

WASHINGTON, 21. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Čelnik Međunarodnogmonetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato kazao je da ta financijskainstitucija vjeruje kako se Kina smatra tehnički spremnom za prijelazna fleksibilniju valutnu politiku.
WASHINGTON, 21. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato kazao je da ta financijska institucija vjeruje kako se Kina smatra tehnički spremnom za prijelaz na fleksibilniju valutnu politiku.

"Vjerujemo da oni također vjeruju da su tehnički spremni za to, stoga sada preostaje politička odluka o tome kada to učiniti", izjavio je Rato.

Dužnosnici MMF-a nedavno su se vratili iz Pekinga nakon godišnjih konzultacija o gospodarstvu s tamošnjim dužnosnicima. Njihove ocjene vjerojatno će biti raspravljene na odboru direktora MMF-a za dva tjedna.

Rato je ponovio da je MMF jasno kazao Pekingu da je u kineskom interesu slabljenje čvrsto fiksiranog tečaja juana za američki dolar. Vlasti se nisu usprotivile toj tvrdnji, dodao je.

U srijedu je i čelnik američke središnje banke Fed Alan Greenspan upozorio Kinu da je suočena s vrlo ozbiljnim rizikom za svoje gospodarstvo ako ne dopusti da njezina valuta aprecira.

SAD predvodi globalni pritisak na Peking da popusti tečaj juana koji je fiksiran na 8,28 juana za dolar a američki proizvođači napominju da je riječ o nepoštenoj trgovinskoj taktici koja SAD košta radnih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙