FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković u Bruxellesu o aktualnim poljoprivrednim pitanjima

BRUXELLES, 19. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski ministar poljoprivredePetar Čobanković razgovarao je u utorak popodne u Bruxellesu spovjerenicom Europske komisije Marrian Fischer Boel o trinajaktualnija poljoprivredna pitanja u odnosima Unije i Hrvatske-šećeru, junetini i predpristupnom fondu SAPARD-u.
BRUXELLES, 19. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković razgovarao je u utorak popodne u Bruxellesu s povjerenicom Europske komisije Marrian Fischer Boel o tri najaktualnija poljoprivredna pitanja u odnosima Unije i Hrvatske- šećeru, junetini i predpristupnom fondu SAPARD-u.

Tijekom jednosatnog sastanka razgovaralo se o hrvatskim pripremama za dobivanje sredstava iz pretpristupnog fonda SAPARD, namijenjenog za poljoprivredu i ruralni razvoj, zatim o problemu prekomjernog uvoza junetine iz EU u Hrvatsku te o mogućnosti otvaranja pregovora o uvođenju kvota na izvoz hrvatskog šećera.

Čobanković je novinarima nakon susreta rekao da se nije razgovaralo o uvođenju kvota za šećer, nego da je s europskom povjerenicom razmjenio stajališta o tom pitanju.

EU želi uvesti kvote za uvoz šećera, ali to ne može učiniti jednostrano jer je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju regulirano da se šećer može izvoziti bez carina i količinskih ograničenja.

Europska komisija još od ožujka ove godine ima mandat da započne pregovore s Hrvatskom. Među ostalim, i o pitanju šećera.

Čobanković je istaknuo da "Hrvatska, kao kandidatska zemlja, ne može izbjeći pregovore", ali je pružio jamstva da će hrvatski proizvođači biti zaštićeni. "Uvjeren sam da u pregovorima možemo postići dobru poziciju", rekao je Čobanković.

Šećer je glavni hrvatski izvozni proizvod u EU. Samo ove godine Hrvatska planira izvesti u EU 170 tisuća tona šećera u vrijednosti oko 100 milijuna eura.

Oporbeni zastupnici kritiziraju hrvatsku Vladu zbog spremnosti za otvaranje pregovora, ističući da će to uništiti oko 3.000 seljaka i 1300 zaposlenih u šećernoj industriji. Čobanković je najavio da bi hrvatska Vlada trebala sljedeći tjedan prihvatiti platformu za pregovore.

Prema riječima dužnosnika Europske komisije, u EU žele uvesti kvote, koje bi bile u visini prosjeka "reprezentativnog povijesnog razdoblja", što znači da Komisija neće prihvatiti kvote koje bi bile ravne najboljim izvoznim godinama, nego prosjek od obično tri godine određenog razdoblja.

Čobanković je rekao da je Hrvatska od povjerenice Boel dobila potporu da pred Svjetskom trgovinskom organizacijom postavi zahtjev za uvođenje carina zbog prekomjernog uvoza junetine.

U prvih šest mjeseci, Hrvatska je uvezla preko 3.500 tona junetine, što je 8,5 puta više od godišnjeg prosjeka u razdoblju od 2000. do 2004. godine. Ako se takav trend nastavi do kraja godine uvoz bi dosegnuo 6.000 tona, što predstavlja 10 posto domaće proizvodnje. To bi moglo dovesti do viškova i nemogućnosti domaćih proizvođača da plasiraju svoje proizvode.

Europskoj komisiji više odgovara da se preko WTO traži uvođenje carina od uvođenja zaštitnih mehanizama, usmjerenih prema zemljama članicama EU-a. S tim se slaže i ministar Čobanković navodeći da bi se tako trajnije zaštitili domaći proizvođači.

Ministar Čobanković upoznao je povjerenicu Fischer Boel o pripremama za povlačenje sredstava iz pretpristupnog fonda za poljoprivredu i razvoj SAPARD. Sljedeće godine hrvatskim poljoprivrednicima je iz SAPARD-a na raspologanju 25 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙