FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori sa Sjevernom Korejom nastavljaju se 26. srpnja

SEUL, 19. srpnja 2005. (Hina/AP) - Šestostrani pregovori oko ukidanjanuklearnog programa Sjeverne Koreje nastavit će se 26. srpnja uPekingu, priopćilo je u utorak južnokorejsko ministarsto vanjskihposlova.
SEUL, 19. srpnja 2005. (Hina/AP) - Šestostrani pregovori oko ukidanja nuklearnog programa Sjeverne Koreje nastavit će se 26. srpnja u Pekingu, priopćilo je u utorak južnokorejsko ministarsto vanjskih poslova.

Pjongjang je početkom mjeseca nakon 13-mjesečnog zastoja pristao ponovno sudjelovati u pregovorima, nakon što je visoki američki izaslanik potvrdio kako Washington priznaje suverenost tog komunističkog režima.

U priopćenju južnokorejskog ministarstva ne navodi se do kada bi pregovori trebali trajati, ali Seul i Washington žele povećati broj dana s četiri, koliko su uvijek trajali dosadašnji pregovori, na možda čak i puni mjesec.

U pregovorima sudjeluju dvije Koreje, SAD, Rusija, Kina i Japan, čiji je premijer Junichiro Koizumi u utorak ponovio kako Tokio i dalje želi normalizirati odnose s Pjongjangom.

Pregovori o normaliziranju odnosa počeli su tijekom Koizumijevog posjeta Sjevernoj Koreji 2002. i razgovora s njezinim čelnikom Kimom Jongom Ilom, ali su usporeni zbog regionalne krize oko sjevernokorejskog nuklearnog programa i japanskog zahtjeva za dodatnim informacijama o sudbini nekoliko njegovih državljana otetih u Sjevernoj Koreji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙