FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 18. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 18. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

WASHINGTON - Odnosi Hrvatske i SAD-a su stabilni, a radni posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera SAD-u trebao bi ojačati odnose između dviju zemalja, rekao je u ponedjeljak u hrvatskome veleposlanstvu u Washingtonu državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević. Sanader u ponedjeljak u Washingtonu, kao predsjednik HDZ-a, sudjeluje na konferenciji čelnika stranaka Međunarodne demokratske unije, udruge s više od 80 konzervativnih, demokršćanskih i sličnih stranaka centra i desnog centra, tijekom koje će HDZ biti primljen u njezino članstvo. Američki predsjednik George W. Bush primit će u utorak u Bijeloj kući sudionike konferencije među kojima će biti i premijer Sanader, što će biti, kako je ocijenio Biščević, prigoda i za kratki razgovor o hrvatsko-američkim odnosima.

BRUXELLES - Sve članice EU-a žele što skoriji početak pristupnih pregovora, ali pod uvjetom da se ostvari puna suradnja s Haškim sudom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw. "Svi žele da se pregovori otvore što prije, ali se slažu da se to može dogoditi samo kada se ostvari puna suradnja s Haškim sudom", rekao je Straw na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a. Straw je najavio da će se o proširenju, to jest o Hrvatskoj i Turskoj razgovarati i na neslužbenom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a 1. i 2. rujna u Newportu u južnom Walesu. Straw je još jednom ponovio da otvaranje pregovora s Turskom i Hrvatskom nije povezano, pri čemu je odbio izravno odgovoriti hoće li se pregovori s Ankarom otvoriti prije nego sa Zagrebom.

NETIVOT - Više od 20.000 osoba okupilo se u ponedjeljak u Netivotu, na jugu Izraela, u znak prosvjeda protiv povlačenja iz pojasa Gaze, nakon što je izraelska policija ipak dopustila prosvjednicima masovno okupljanje, ustanovio je novinar France Pressea. Policija koja kontrolira kretanje osobnih vozila i autobusa zabranila je, međutim, približavanje brani Kissoufim, koja omogućuje pristup naseljima u pojasu Gaze, kako prosvjednici ne bi pokušali prodrijeti do svojih naselja zapečaćenih zbog njihove evakuacije iz područja koje počinje za manje od mjesec dana. Približno 20.000 pripadnika snaga sigurnosti raspoređeno je oko prosvjednika kako bi se izbjegli neredi.

SARAJEVO - Povjerenstvo za reformu obrane u BiH, kojim predsjedaju ministar obrane BiH Nikola Radovanović i predstavnik međunarodne zajednice Raffi Gregorian, potpisalo je u ponedjeljak dokument kojim se predlaže da se ukinu entitetska ministarstava obrane (Federacije BiH i Republike Srpske) i služenje vojnog roka, te da se uvede profesionalni vojni sastav u BiH koji bi imao između devet i deset tisuća pripadnika. Tim je dokumentom predviđeno da najkasnije do kraja ove godine entitetski parlamenti i državni parlament BiH prihvate novi zakon o obrani i zakon o službi u Oružanim snagama BiH. Visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown izjavio je da je prijedlog preustroja obrane i Oružanih snaga u BiH "jedna od najvećih prekretnica nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma".

BRUXELLES - Europska komisija namjerava 9. studenoga objaviti "avis" o makedonskom zahtjevu za primitak u punopravno članstvo u Europskoj uniji, ali ta zemlja u međuvremenu mora napredovati u području reformi, izjavio je u ponedjeljak europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. "Datum dogovoren za predstavljanje avisa je 9. studenoga", rekao je Rehn novinarima u Bruxellesu. No, Olli Rehn je upozorio makedonske vlasti ističući da "avis" Komisije ovisi o "političkoj stabilnosti" u zemlji i napretku koje bilježi Skoplje u reformi pravosuđa i ekonomije. Olli Rehn govorio je na konferenciji za tisak po završetku sastanka vijeća o stabilizaciji i pridruživanju s Makedonijom, kojemu je nazočila i makedonska ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva.

SOFIJA - Bugarski predsjednik Georgij Parvanov u ponedjeljak je mandat za formiranje nove vlade dao Sergeju Staniševu, čelniku tamošnje socijalističke stranke, koja je na nedavnim općim izborima osvojila relativnu većinu glasova. Stanišev je u nedjelju usuglašen kao kandidat za premijera nakon mukotrpnih pregovora između socijalista i potencijalnih koalicijskih partnera - članova Nacionalnog pokreta dosadašnjeg premijera Simeona Sakskoburggotskog i pripadnika Turskog pokreta za prava i slobode. Do sada se te stranke nisu uspjele dogovoriti oko podjele ministarskih mjesta u budućoj vladi. Ako Stanišev ne uspije oformiti vladu u predstojećih tjedan dana, mandat za njezino osnivanje automatski će dobiti druga najsnažnija frakcija u parlamentu - Nacionalni pokret.

LONDON - Ugledni Centar za političke studije "Chatham House" u Velikoj Britaniji objavio je studiju u kojoj ocjenjuje da je britansko sudjelovanje u iračkoj i afganistanskoj vojnoj intervenciji suodgovorno za terorističke napade u Londonu. Čvrsto partnerstvo Tonyja Blaira i američkog predsjednika Georgea Busha povećalo je opasnost od terorizma u Britaniji, stoji u izvješću "Chatham Housea". Britanski ministri obrane John Reid i vanjskih poslova Jack Straw odlučno su odbili teze iz te studije. "Teroristi napadaju diljem svijeta, u zemljama koje su saveznice SAD-a i podupiru rat, ali i u zemljama koje s ratom nemaju nikakve veze", istaknuo je Straw. "Nećemo se ispričati zato što s međunarodnim partnerima, uključujući i SAD, sudjelujemo u operacijama koje se po našoj procjeni izvode i u interesu Velike Britanije i svijeta", rekao je Reid.

BAGDAD - Pobunjenici su u ponedjeljak u sedam napada u srednjem Iraku ubili osmoricu policajaca i vladinih dužnosnika, no zapovjednici američkoga Združenog stožera izjavili su kako val samoubilačkih napada koji je u toj zemlji počeo prije tri dana neće spriječiti njezino napredovanje prema demokraciji. U posljednja tri dana u Iraku je poginulo više od 150 ljudi, najviše u samoubilačkim napadima.

CRNO MORE, JORDAN - Irak je u ponedjeljak donatorima dao popis prioritetnih projekata vezanih uz obnovu priznavši da je korupcija, jednako kao i nasilje, glavni krivac za sporu obnovu zemlje. Samo je mali dio od nekoliko milijardi dolara obećanih za obnovu stvarno potrošen, i to zbog straha od podmićivanja i nenamjenskog trošenja novca te zbog pokušaja pobunjenika da spriječe oživljavanje gospodarstva. Predstavnici 60-ak zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući i neke zemlje koje su se protivile američkome napadu na Irak, okupili su se u ljetovalištu na Mrtvome moru. To je treća donatorska konferencija u posljednje dvije godine, nakon onih u Madridu i Tokiju, gdje je prikupljeno 14 milijardi dolara.

PEKING - Kineske vlasti evakuirale su više od 600.000 ljudi pred tajfunom Haitang koji se u ponedjeljak približio jugoistočnim provincijama Fujian i Zhejiang uzrokujući obilne kiše i visoke valove. Stanovnici su evakuirani iz ribarskih sela i obalnih područja Fujiana, a oko 17.000 ribarskih čamaca prebačeno je u sigurne luke, prenosi agencija Xinhua. Za ostatak ponedjeljka i za utorak najavljuje se nastavak snažnih oluja u dijelovima Zhejianga i provinciji Jianxia. Očekuje se da će Haitang u utorak pogoditi ostatak jugoistočne Kine. Na Tajvanu je taj tajfun divljao u ponedjeljak prouzročivši potpunu paralizu prometa i pad energetskog sustava. U strašnom nevremenu 14 je osoba ozlijeđeno, a jedna je nestala, potvrdile su tajvanske vlasti.

RIM - Predsjednik Nacionalnog saveza, druge stranke po snazi u koaliciji desnog centra, Gianfranco Fini smijenio je cijeli vrh stranke i imenovao Marca Martinellija stranačkim organizatorom, priopćio je u ponedjeljak ured za tisak te bivše neofašističke stranke - MSI. Fini, koji je i potpredsjednik talijanske Vlade i ministar vanjskih poslova, smijenio je Altera Matteolija, Ignazija La Russu i Maurizija Gasparrija s dužnosti potpredsjednika i koordinatora stranke. Fini je smijenio trojicu najbližih suradnika jer su ga ogovarali u jednom kafiću, a sve je čuo novinar pripravnik u rimskom listu "Il Tempo", koji je to objavio.

BEOGRAD - Optuženi general Ratko Mladić mora odgovarati pred Haškim sudom, a to što je još na slobodi glavna je prepreka pridruživanju Srbije i Crne Gore (SCG) Partnerstvu za mir i NATO-savezu, izjavio je u ponedjeljak u Beogradu glavni tajnik NATO-saveza Jaap de Hoop Scheffer. "Moja poruka vlastima u Srbiji i Crnoj Gori glasi: uhitite Mladića što je prije moguće, danas ili sutra, ali učinite to", rekao je novinarima Scheffer nakon razgovora s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙