FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: U sedam napada ubijena osmorica policajaca i dužnosnika

BAGDAD , 18. srpnja 2005. (Hina/AP) - Pobunjenici su u ponedjeljak usedam napada u srednjem Iraku ubili osmoricu policajaca i vladinihdužnosnika, no zapovjednici američkoga Združenog stožera izjavili sukako val samoubilačkih napada koji je u toj zemlji počeo prije tridana neće spriječiti njezino napredovanje prema demokraciji.
BAGDAD , 18. srpnja 2005. (Hina/AP) - Pobunjenici su u ponedjeljak u sedam napada u srednjem Iraku ubili osmoricu policajaca i vladinih dužnosnika, no zapovjednici američkoga Združenog stožera izjavili su kako val samoubilačkih napada koji je u toj zemlji počeo prije tri dana neće spriječiti njezino napredovanje prema demokraciji.

U ponedjeljak je, javlja Associate Press, skupina naoružanih muškaraca ubila četvoricu policajaca u tri napada u južnom i istočnom Bagdadu. Još je jedan policajac poginuo u pucnjavi između pobunjenika i pripadnika snaga sigurnosti sjeverno od Bagadada u mjestu Taji.

Pobunjenici su u ponedjeljak napali i vladine službenike, a poginuo je suradnik iračkoga ministra trgovine, izvijestio je glasnogovornik bagdadske Opće bolnice. U sjevernom Bagdadu, u pucnjavi nepoznatih osoba, poginuo je jedan službenik općine, a drugi je ranjen, izvijestila je u ponedjeljak policija.

U pretežito šijitskom gradu Basri, na jugu zemlje, naoružani napadači ubili su u ponedjeljak sveučilišnog profesora sunita i ranili nekoliko njegovih pratitelja, objavili su policijski izvori.

Sveučilišni profesor Ala Dawoud Salman al-Rumi putovao je s bratom i nekoliko kolega. Napadači su presreli njihovo vozilo i pucali na njih u blizini Sveučilišta u Basri. U napadu je al-Rumi ubijen, a njegov brat i kolege teško su ranjeni.

Tijekom posjeta Berlinu zapovjednik američkoga Združenog stožera general Richard Myers izjavio je kako val samoubilačkih napada, koji je počeo prije tri dana, neće spriječiti napredovanje Iraka prema demokraciji. Istodobno je upozorio da se u toj zemlji i dalje može očekivati nasilje.

U gradu Mussayebu, 60 kilometara južno od Bagdada, u subotu je bombaš samoubojica raznio cisternu u blizini džamije, pri čemu je poginulo 98 osoba, a 151 je ranjena. Riječ je o jednom od najsmrtonosnijih napada u Iraku nakon pada režima Sadama Huseina u travnju 2003.

U posljednja tri dana u Iraku je poginulo više od 150 ljudi, najviše u samoubilačkim napadima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙