FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neobrazovani muškarci spavaju bolje - neobrazovane žene lošije

STUTTGART, 18. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Neobrazovani muškarcispavaju bolje od obrazovanih, a kod žena je stanje upravo obrnuto: štoim je stupanj naobrazbe viši, to bolje spavaju - barem na Tajvanu.
STUTTGART, 18. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Neobrazovani muškarci spavaju bolje od obrazovanih, a kod žena je stanje upravo obrnuto: što im je stupanj naobrazbe viši, to bolje spavaju - barem na Tajvanu.

Naime stručni časopis "Stanje znanosti" (Br. 8/2005, str. 12) u svom je izdanju od kolovoza objavio rezultate studije provedene na više od 40 000 ispitanika na Tajvanu.

Studija je također pokazala da u prosjeku žene spavaju lošije od muškaraca. Razlozi za te razlike znanstvenicima nisu poznati.

Ying-Yeh Chen iz Centra za psihijatriju u Taipehu i njegov su tim u reprezentativnoj studiji istraživali zašto žene bez obzira na brojne kulturne i geografske udaljenosti, diljem svijeta generalno imaju više poteškoća sa spavanjem od muškaraca. Tajvance iz više od 13 tisuća domaćinstava ispitivali su o njihovim navikama i problemima sa spavanjem, te prikupili socioekonomske podatke poput bračnog stanja, zanimanja, stupnja naobrazbe i prihoda.

Najveće razlike u problemima spavanja između muškaraca i žena pokazale su se kod rastavljenih i onih koji žive odvojeno od bivših partnera. Za to su možda odgovorni dodatni stres zbog samostalne odgovornosti za djecu, umanjenje prihoda ili stigma propalog braka, pišu znanstvenici u britanskom časopisu "Journal of Epidemiology and Community Health" (br. 59, str. 488).

Zaključak je, međutim, da istraženi faktori nisu dovoljni za objašnjenje spolno uvjetovanih razlika kod problema sa spavanjem, te će zbog toga biti potrebno provesti dodatna istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙