FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ABN Amro povećao udio u talijanskoj banci Antonveneta na 30 posto

RIM, 18. srpnja 2005. (Hina/APA) - Nizozemska banka ABN Amro povećalaje udio u Banca Antonveneta na ukupno 30 posto, nastavljajući timesvoju bitku s Banca Popolare Italiana (BPI) za preuzimanje tesjevernotalijanske banke.
RIM, 18. srpnja 2005. (Hina/APA) - Nizozemska banka ABN Amro povećala je udio u Banca Antonveneta na ukupno 30 posto, nastavljajući time svoju bitku s Banca Popolare Italiana (BPI) za preuzimanje te sjevernotalijanske banke.

Time je ABN Amro dosegnula razinu od 30 posto udjela, koju je odobrila talijanska središnja Banca d'Italia.

Ponudi ABN Amro o 26,50 eura po dionici u gotovini, koja je na snazi do 22. srpnja, suprotstavljena je kombinirana ponuda BPI od 27,50 eura u gotovini i dionicama, odnosno 24,47 eura po dionici u gotovini, koja je na snazi do ponedjeljka. BPI već ima udio u BA od oko 50 posto.

Borba za preuzimanje Banca Antonveneta našla se i pod lupom Europske komisije. Prošlog je tjedna upravni odbor Antonvenete proglasio ponudu BPI-ja neprijateljskom. Budući da je tržišna vrijednost BPI ocijenjena osjetno nižom od ponude za preuzimanje BA koja premašuje šest milijardi eura, stručnjaci smatraju taj potez tek zaštitnom mjerom za otklanjanje ponuda inozemnih banaka.

U nastojanju da proširi svoje poslovanje u Italiji, nizozemska ABN Amro sukobila se s BPI-jem ali i s utjecajnim guvernerom središnje banke Antoniom Faziom, koji ima pravo suodlučivanja u pitanjima spajanja banaka. Zbog intervencija usmjerenih na zaštitu talijanskih banaka od inozemne invazije Fazio se već više puta našao na meti kritike Bruxellesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙