FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova EU na svom redovitom sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu raspravljat će o Hrvatskoj, ali se ne očekuju nikakve odluke, a nova rasprava se predviđa početkom jeseni, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jack Straw. "Na stolu ćemo imati izvješće radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom. Ne očekujem neke odluke, a krajem kolovoza ili početkom rujna očekujemo novo izvješće Carle del Ponte, o kojem će se raspravljati na novom sastanku radne skupine", rekao je Straw prije sastanka. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana rekao je da posljednji sastanak radne skupine "nije dao dovoljno razloga za promjenu stajališta EU-a u pogledu otvaranja pristupnih pregovora s Hrvatskom".

ZAGREB - Hrvatska i druge zemlje Balkana imaju "veće pravo" biti u Europskoj uniji (EU) od Turske, izjavio je u razgovoru za Financial Times austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser. Grasser, čija će zemlja u prvoj polovici sljedeće godine predsjedati Unijom, ocijenio je da punopravno članstvo u EU nije realan prijedlog za Tursku. Europska komisija predložila je da se pregovori s Turskom vode kao "otvoren proces" čemu se Grasser protivi jer je praksa pokazala da su pristupni pregovori uvijek vodili punopravnom članstvu. Ministar financija vjeruje da bi se okvir moralo definirati tako da nade Ankare ne budu prevelike.

TEL AVIV - Oko 12.000 izraelskih policajaca raspoređeno je u ponedjeljak oko pojasa Gaze kako bi spriječili protivnike povlačenja da u prosvjednoj povorci krenu prema židovskom naselju Gush Katif, objavio je izraelski radio. Organizatori očekuju desetke tisuća prosvjednika i unajmili su više od 1.200 autobusa koji bi ih trebali prevesti u grad Netivot na jugu zemlje, odakle bi trebala krenuti povorka. Organizatori kažu kako su 18. srpnja proglasili "nultim satom" njihove kampanje protiv povlačenja. Policija je zabranila prosvjed nakon što je izraelski premijer Ariel Sharon prošloga tjedna naredio policiji i vojsci da zatvore pojas Gaze za sve Izraelce, osim za stanovnike izraelskih naselja na tom području.

WELLINGTON - Predstavnici Novog Zelanda, Singapura i Čilea potpisali su u ponedjeljak u Wellingtonu prvi multilateralni sporazum o slobodnoj trgovini koji će obuhvatiti pacifičku i azijsku regiju. Transpacifičko strateško gospodarsko partnerstvo povezat će spomenute tri zemlje s Brunejima koji će pa potpisati u kolovozu, najavila je novozelandska premijerka Helen Clark. Novopotpisani sporazum stupit će na snagu 1. siječnja 2006. a Clark ga je ocijenila "izuzetno kvalitetnim" budući da će poticati otvoreniju trgovinu u azijsko-pacifičkoj regiji. "Taj je sporazum među malobrojnima, čak i u bilateralnoj trgovini, koji obuhvaćaju obvezu ukidanja carina na svu robu kojom se trguje", objasnila je novozelandska premijerka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙