FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan prvi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje RH i EU

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Prvi sastanak Odbora za stabilizacijui pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije održan je učetvrtak u Bruxellesu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova ieuropskih integracija.
ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Prvi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije održan je u četvrtak u Bruxellesu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, a izaslanstvo Europske unije direktor Opće uprave za proširenje Europske komisije Pierre Mirel.

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje je zajedničko tijelo koje s jedne strane čine predstavnici Europske komisije i država članica Europske unije te predstavnici hrvatske Vlade s druge strane, navodi se u priopćenju.

Nakon sastanka Odbora donesena je zajednička izjava u kojoj se ističe da prvi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Hrvatske označava novu fazu intenzivnijih odnosa i suradnje između EU i RH.

Dvije su strane na sastanku izmijenile gledišta o najnovijim događajima vezanim uz političke i gospodarske kriterije kao i o napretku Hrvatske u usklađivanju s pravnom stečevinom Zajednice, navodi se u priopćenju. Kao osnova za tu razmjenu mišljenja poslužilo je Europsko partnerstvo, usvojeno 2004. koje postavlja glavna prioritetna područja u kojima su potrebne reforme za daljnju integraciju Hrvatske u Europsku uniju.

Europska komisija osvrnula se na postignute rezultate i potaknula Hrvatsku da ustraje u svojim nastojanjima. Komisija je naglasila važnost potpune suradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu, dok je Hrvatska izvijestila o najnovijem razvoju situacije u toj suradnji.

Odbor je zamijetio napredak na području povratka izbjeglica, prava manjina i regionalne suradnje istodobno naglašavajući da se od Hrvatske očekuju daljnja nastojanja u ovim važnim područjima.

Hrvatska je u glavnim crtama izložila strategiju i akcijski plan za reformu pravosuđa, a zabilježen je i napredak na području zemljišne reforme. Naglašeno je da je reformama u pravosuđu i državnoj upravi potrebno posvetiti stalnu pažnju ako Hrvatska želi biti sposobna učinkovito primjenjivati pravnu stečevinu.

Kad je riječ o gospodarskim kriterijima, naglašeno je da Hrvatska treba nastaviti primjereno razmatrati trenutne makroekonomske neravnoteže - posebno deficit države, deficit po tekućem računu i vanjski dug, kao i strukturne probleme koji bi mogli naštetiti njezinom snažnom razvoju. Komisija je pozvala Hrvatsku da nastavi rad na strukturnim problemima te proces privatizacije i restrukturiranje poduzeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙