FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britansko predsjedništvo: Hrvatska još ne može početi pregovore s EU

ZAGREB/BRUXELLES, 14. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska je u suradnji sHaškim sudom ostvarila izvjestan napredak, ali ne onoliki kakav bi jojjamčio početak pregovora s Europskom unijom - takvu će porukubritanski ministar vanjskih poslova Jack Straw prenijeti svojimeuropskim kolegama na njihovom radnom mjesečnom sastanku u ponedjeljaku Bruxellesu, objavila je u četvrtak agencija STA pozivajući se naizvore u britanskom predsjedništvu Europske unije.
ZAGREB/BRUXELLES, 14. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska je u suradnji s Haškim sudom ostvarila izvjestan napredak, ali ne onoliki kakav bi joj jamčio početak pregovora s Europskom unijom - takvu će poruku britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw prenijeti svojim europskim kolegama na njihovom radnom mjesečnom sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu, objavila je u četvrtak agencija STA pozivajući se na izvore u britanskom predsjedništvu Europske unije.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je ranije u četvrtak u Helsinkiju da se radna skupina EU za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom početkom ovoga tjedna, na sastanku na razini političkih direktora ministarstava vanjskih poslova, nije mogla usuglasiti oko brzog početka pregovora sa Zagrebom.

STA javlja, pozivajući se na britanske izvore, da će se ta radna skupina ponovo sastati početkom jeseni. Rehn je ranije izrazio očekivanje da će glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u rujnu upoznati Vijeće EU-a s novom ocjenom o hrvatskoj suradnji s Haškim sudom.

Britanski izvori nisu izravno odgovorili na pitanje hoće li Hrvatska na jesen početi pregovore prije Turske, s kojom bi se to trebalo učiniti 3. listopada, javlja STA. "Hrvatska će pregovore početi čim ispuni posljednji uvjet za suradnju s Haškim sudom", rekli su izvori.

Neke članice Unije smatraju, javlja STA, da pregovori s Hrvatskom moraju početi prije onih s Turskom, ali britanski izvori ne žele povezati te dvije stvari. "Datum početka pregovora s Hrvatskom nije povezan ni s jednim drugim događajem, u pitanju je samo ispunjenje posljednjeg uvjeta u suradnji s Haškim sudom", dodali su.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙