FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: dogovorene protuterorističke mjere

BRUXELLES, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Ministri pravosuđa iunutarnjih poslova zemalja EU složili su se u srijedu u Bruxellesu okobrže provedbe protuterorističkih mjera, uključujući i čuvanje podatakao telefonskim pozivima unatrag godinu dana te čuvanje podataka okorisnicima interneta.
BRUXELLES, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja EU složili su se u srijedu u Bruxellesu oko brže provedbe protuterorističkih mjera, uključujući i čuvanje podataka o telefonskim pozivima unatrag godinu dana te čuvanje podataka o korisnicima interneta.

U izjavi solidarnosti, ministri su obećali da će do listopada provesti protuterorističke mjere dogovorene nakon terorističkih napada u Madridu u ožujku 2004. godine. Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke je kazao kako je "nevjerojatno važno" imati pristup podacima telekomunikacijskih tvrtki kako bi se na sudu dokazala povezanost između osumnjičenih, no Europski je parlament prošli mjesec odbio prijedlog da se telekomunikacijske tvrtke privole na čuvanje podataka unatrag barem godinu dana, navodeći kao argumente troškove, pravo privatnosti i građanske slobode.

Među ostalim mjerama koje bi se trebale usvojiti tijekom britanskog predsjedanja Unijom su razmjena informacija policijskih i ostalih sigurnosnih službi između zemalja članica, sprječavanje dotoka novca terorističkim skupinama i borba protiv radikalizacije i novačenja mladih europskih muslimana.

Sastanak u Bruxellesu je bio obilježen i novim sukobom između Londona i Pariza nakon što je francuski ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy kazao da su četiri osobe osumnjičene za napade u Londonu već prije bile uhićene. Britanski ministar Clarke je to bijesno opovrgao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙