FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u svibnju nastavak rasta broja zaposlenih u industriji

ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Ukupan broj zaposlenih u industriji uHrvatskoj je u svibnju ove godine bio veći za 1,6 posto u odnosu naisti mjesec prošle godine, čime je nastavljen trend rasta započet usiječnju ove godine, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod zastatistiku (DZS).
ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Ukupan broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj je u svibnju ove godine bio veći za 1,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime je nastavljen trend rasta započet u siječnju ove godine, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Naime, nakon dužeg vremena, u siječnju ove godine broj zaposlenih u industriji je na godišnjoj razini porastao za 1,1 posto. U veljači i ožujku taj je rast iznosio 1,4 posto, a u travnju 1,9 posto.

U usporedbi s prethodnim mjesecom, u svibnju ove godine je broj zaposlenih u industriji također povećan, i to za 0,1 posto, dok je u odnosu na prosjek za cijelu 2004. godinu njihov broj bio veći za 1,9 posto.

U svibnju se, drugi mjesec zaredom, bilježi i povećanje proizvodnosti rada, i to 1,7 posto, nakon što je u prvom tromjesečju došlo do pada proizvodnosti za 1,1 posto u odnosu na prvi kvartal 2004. godine te nakon 0,3 postotnog rasta u travnju.

Promatrano prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), u svibnju ove godine u odnosu na isti mjesec lani broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je veći za 1,7 posto, uz povećanje proizvodnosti rada za 2,7 posto.

U rudarstvu i vađenju je istodobno bilo 2,5 posto više zaposlenih, a proizvodnost rada je smanjena za 6,9 posto.

Opskrba električnom energijom, plinom i vodom u svibnju pak bilježi 0,3 postotni pad broja zaposlenih na godišnjoj razini, uz pad proizvodnosti rada za 0,5 posto.

Unutar prerađivačke industrije, koja predstavlja više od 86 posto industrijske aktivnosti u Hrvatskoj, najveće se povećanje broja zaposlenih u svibnju u odnosu na isti mjesec lani bilježi u proizvodnji RTV i komunikacijskih aparata i opreme (za 27,9 posto), izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti (16,9 posto) te proizvodnji uredskih strojeva i računala (12,9 posto).

Istodobno je najveći pad broja zaposlenika zabilježen u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (za 15,2 posto) te obradi kože i proizvodnji proizvoda od kože (za 5,7 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙